Светски Дан породице

15. маја поводом Светског дана породице ученици 1-2 подсећају да је породица почетак и централно место сваког друштва.

Сви потичемо из неке породице и од неких родитеља. Прихватимо различитости, јер нас то спаја… Друштвене норме нас сврставају у једнородитељске, потпуне, непотпуне, породице са децом са сметњама у развоју… али на жалост и на дисфункционалне и породице у којима се дешава породично насиље или неки други облик занемаривања или кршења права деце или родитеља. Оно што би требало да буде заједничко за све форме породице, а чини се да се заборавља јесте однос родитеља и детета који од давнина својом снагом и поверењем савлађује све препреке које су пред породицу постављале различите друштвене епохе.

Породица треба да остане средиште наше будућности, јер је она извор стабилности сваког појединца, а самим тим и гаранција здравог друштва које се може даље развијати и напредовати.

15. мај се широм света обележава од 1993. године када га је Генерална Скупштина Уједињених Нација прогласила Светским даном породице са циљем да охрабри земље чланице да препознају потребу за оснаживањем породице као институције.

Ученици су цртали и писали на тему породице. Уживали су у раду и стицању нових знања. Направили смо одељењски пано.

 

Љиљана Мијић
Учитељица одељења 1-2

е-Вежбаоница

Едукативни цртани филмови

Национална платформа за превенцију насиља у школама

ОШ ,,Бранко Радичевић" Батајница 2021.