Корак до свемира

У нашој школи је организована посета покретном Планетаријуму у септембру 2021. године за ученике од другог до шестог разреда. Наши ђаци су у пратњи својих учитеља и наставника могли да уживају у пројекцији која на веома ефектан начин демонстрира изглед, кретање и основне елементе небеске сфере, сликовит приказ 88 сазвежђа, оријентацију у простору, координатне системе, тела Сунчевог система и објекте дубоког неба: маглине, звездана јата и галаксије. 

Пројекције су прилагођене узрасту ученика и усмерене су ка развијања истраживачко-критичког погледа на свет, рационалног размишљања, али и ка ширењу знања о универзуму која треба да буду инспирација за учење природних наука. Разоткривали су шта су права а шта лажна кретања на небу, узроке смене обданице и ноћи, смене годишњих доба, звезде падалице, сунчеве експлозије, црне рупе… Посетили су и изложбу Сунчевог система и макета свемирских летелица и вештачких сателита.

Одушевљење је било обострано, и ученика и предавача, који су врло радо давали одговоре на безброј питања која су им ђаци постављали. Доброј организацији и реализацији ове активности допринели су сви запослени у школи.

Марија Ђурић
Наставница географије

е-Вежбаоница

Едукативни цртани филмови

Национална платформа за превенцију насиља у школама

ОШ ,,Бранко Радичевић" Батајница 2021.