Обележен дан без аутомобилског дима

Прво спонтано организовање манифестације „Дан без аутомобила“ почело је за време нафтне кризе 1970. године. Почетком деведесетих година прочлог века овај датум почиње да се обележава у многим европским земљама. Циљ организовања је да су природни ресурси (нафта) ограничени, али и скретање пажње на загађење ваздуха.

Да ученици наше школе редовно прате и подржавају европске еколошке активности, говори и овогодишње обележавање Дана без аутомобилског дима.

Дана 18.9.2021. године, на осликаном саобраћајном полигону у школском дворишту, у оквиру Европске недеље мобилности, окупио се велики број ученика наше школе узевши учешће у организованој вожњи бицикла, ролера, тротинета и скејта. 

Наша акција промовише смањење загађења ваздуха и буке, развој бициклизма, као и скретање пажње на безбедност у саобраћају. Зато је ово била удружена акција Еко-тима и Саобраћајне секције наше школе.

У реализацији ове активности, која је имала за циљ очување животне средине и здрав начин живота, ове године су поред директорке школе Љиљане Мијић учествовале и учитељице Слободанка Јаић-Таталовић, Снежана Васић, Миланка Чабрило, Лидија Буловић и Ивана Филиповић Готић, као и наставници технике и технологије Јана Вујасић, Јованка Вујаковић, Слободан Каблар и Драгослава Петровић.

Ивана Филиповић Готић
Руководилац Еко-тима

Дан без аутомобилског дима изабран је симболично као последњи дан Европске недеље мобилности, а и у Србији смо имали прилику да видимо акције којима се обележава 18. септембра. Један од главних циљева обележавања овог дана јесте подизање свести о могућности употребе алтернативних видова транспорта. 

Ово доприноси одрживости транспорта, поготово у градским срединама, али и смањује аерозагађење. Наравно, директна последица ових активности јесте подстицање размишљања о томе колики проблем представља аутомобилски превоз, али да ли је то заиста потребно? Свима нам је негде у глави да је прекомерна употреба аутомобила лоша по наше здравље и животну средину, исто као што сви знамо да није здраво пушити или појести целу торту сам када укућани нису ту, али на томе се наше знање завршава. Већина проблема коју нам доносе аутомобили није видљива, барем не одмах, а и када јесте, увек ће се наћи неко да каже да је у питању само недостатак ветра или пак да постоје много већи проблеми за планету од тога да ли ће се неко возити до куће колима или аутобусом.

У издвојеном одељењу наше школе у насељу Бусије, такође смо обележили Дан без аутомобилског дима. У дворишту наше школе постављен је полигон, па су ученици на ролерима, бициклима и скејтборду пролазили полигон. Учествовало је 35 ученика 3. и 4. разреда.

Вера Бабић и Радмила Шоргић
Еко-тим издвојеног одељења

е-Вежбаоница

Едукативни цртани филмови

Национална платформа за превенцију насиља у школама

ОШ ,,Бранко Радичевић" Батајница 2021.