Зелени фестивал – Сајам екологије

IMG-be4e7f16d84acfbbd0c70faff6702b33-VУ нашој школи се већ три године за редом реализује пројекат Средом у Бранку који обједињује програм културних активности школе и промовише здраве стилове живота.Зелени фестивал, јединствен програм за децу, посвећен очувању и заштити животне средине, као и развијању здравих навика исхране традиционално је одржан 17.10.2019.  у просторијама наше школе. Да наши ученици, родитељи , предметни наставници и учитељи редовно прате и подржавају европске еколошке активности сведочи  разноврсно организован програм.

У сарадњи са KIDHUB-om, oрганизацијом која пружа подршку дечијим интересовањима и развоју вештина како би креирали свет по својој мери, одржана је радионица на тему биодиверзитета – различитости у животној средини. Радионици су присуствовали ученици трећег и четвртог разреда и са ње понели нова знања и добро расположење које ће се наставити у даљој сарадњи са поменутом организацијом.

Колики значај у животној средини имају птице, како су угрожене и како можемо да их заштитимо детаљно су приказали старији другари уз помоћ наставнице биологије Драгане Лилић.

Да зелена јабука није само симбол показали су ученици на штанду учитељице Данијеле Илић, који су показали шта све може да се добије обрадом и прерадом ове чудесне воћке. Вредне руке наших мајки и бака припремиле су разноврсну понуду у којој су уживала сва чула.

Уживање није било ништа мање ни на штанду учитељице Иване Готић- Филиповић која је све чари јесени и значаја њених плодова приказала излагањем традиционално припремљене зимнице по рецептима наших бака.

Да у нашој школи не мањка креативности посведочили су ученици четвртих разреда који су изложили разноврсне предмете од рециклажног материјала.

Промовисању и упознавању ученика са правилном исхраном и њеним значајем допринели су ученици млађих разреда који су на делу показали како треба да се хранимо. Све то пропраћено је стручним предавањем и радионицом организованом под руковоедством нутриционисте и зубара.

Гости фестивала (ученици и наставници све три батајничке школе, Друштво пријатеља Батајнице, Дечији врт, зубар, нутрициониста, предтавници KIDHUB-а) на штанду учитељица трећег разреда су  учествовали и припремању и дегустирању здравих оброка и напитака.  Воћне салате, здрави колачи од воћа и поврћа, воћни сокови, здрави оброци само су мали делић онога што је  приказано овим фестивалом.

Ову активност која је имала за циљ развијање свести о значају очувања животне средине,о правилној исхрани и здравим навикама и стиловима живота ове године су поред ученика наше школе реализовале су: директорка школе Љиљана Мијић, Сузана Васиљевић, Снежана Паравиња-Шкрбић, Снежана Васић, Слободанка Јаић-Таталовић, Вера Бабић, Дубравка Мишчевић, Светлана Бјелопавлић, Мирјана Бабовић-Килибарда, Славица Денић, Драгана Лилић, Миланка Чабрило, Дивна Атлагић, Милица Тишма, Гордана Гаврић, Весна Стојаковић, Светлана Личанин, Вишња Месаровић, Ивана Филиповић-Готић, Данијела Илић, Ана Матић, Јелена Павлица, Лидија Буловић, Звездана Грубић и Славица Стегић.

 

Извештај сачинила

Гордана Гаврић,

координатор Савета за одрживи развој