Зашто је за децу добро да играју шах?

                                     Много разлога да деца играју шах

Док су наше баке училе лепо писање, неке маме су училе домаћинство које је нажалост угашено, ми данас учимо децу здравим стиловима живота, смишљамо свашта, а све се то учило у наведеном предмету. Нажалост трку са напредним технологијама није издржало.

Данас деци нудимо шах као изборни предмет и подржавам учење ове древне игре у школама, јер знам колико утиче на развој мозга код деце. Нажалост, нема много школа у којима се шах нуди као изборни предмет, а нема ни много предавача који имају све компетенције да предају тај предмет.

                             Зашто је за децу добро да играју шах?

Шах упошљава цео мозак. Познато је да до девете, десете године најбржи је развој мозга и неуронске мреже између две хемисфере, ако су оне у равнотежи онда је и нервни систем у равнотежи. Управо док игра шах дете користи обе хемисфере и тако доводи мозак у равнотежу.

Шах је врло битан за развој деце зато што пружа велику корист за њихов интелект, уравнотежени развој и функционисање целокупне личности. Шах је важан за савлађивање драгоцених животних лекција. Идеално је то што деца кроз игру несвесно уче те лекције. Шаховска партија може да се посматра као симулација животних околности, где дете самостално доноси одлуку о томе који ће потез одиграти и тиме се учи, између осталог, и одговорности. На основу повученог потеза шаховска партија ићи ће у одређеном правцу, као што се догађа и у животу. Шах је, такође, моћно средство којим вежбамо решавање проблема и помаже при стварању и учвршћивању социјалних искустава, јер шаховска табла ствара услове за мирну, безбедну дискусију.

Шах помаже у развоју логичког мишљења, комбинаторике, маште и креативности, упорности и истрајности, самопоуздања, емоционалне стабилности, способности планирања и при доношењу одлука. Та игра изграђује тимски дух, док истовремено јача индивидуалност и драстично утиче на концентрацију, визуелизацију, стрпљење, одмереност, анализу, апстрактно мишљење и планирање.

Како деца у школи реагују на шах? Шта их привлачи?

Деца су одушевљена када чују за шах прво зато што је то игра, а тек после и зато што схвате шта им све шах пружа. Углавном нису ни свесни да шах може да се учи и да то није само просто померање фигура. Привлачи их такмичарски дух и надмудривање.

                               Да ли тај предмет бирају само „генијалци”?

Највећи број полазника су надарена деца с веома високим нивоом интелигенције, али има и другачијих примера. Често се дешава да дете одлично напредује у шаху, а има лоше оцене из других предмета. Међутим, док уче да играју шах, деца врло брзо постану свесна својих могућности и добију жељу да раде на себи, да уче и да се усавршавају, као и да поправе лоше оцене.

Европски парламент је 13. марта 2013. године усвојио декларацију којом позива Европску комисију да уведе програм „Шах у школи“ у образовне системе земаља чланица и да за тај програм обезбеди новчану подршку. У преко 30 земаља света шах је изборни предмет у школи. Код нас је шах као изборни предмет уведен пре пет година и још увек за њега влада велико интересовање. Зато ако ваше дете показује интересовање за шах обавезно га подржите и искористите слободно време да играте и уживате заједно.

62022_kutija_razigrani sah-215x301 Извор: http://www.knjizara.zavod.co.rs/razigrani-sah-didakticke-igre-za-decu

Литература:

Uticaj šaha na razvoj logičkog mišljenja kod učenika …
www.institut.edu.rs 

1.1 Nekoliko reči o projektu i projektnom timu NTC for all “Sve …
ntcforall.com › uploads › 2019/10 › NTC-SRB-v3

Стручни сарадник Славица Денић