Како до нас

Прослава Масленица

Прво да вас упознамо шта је Масленица и зашто и када се слави. Масленица ( рус. Масленица, Масляница; укр. Масниця, блр. Масленiца, Масленка) је верски и традиционални празник источних Словена . Традиционално, Масленица почиње седам дана уочи Великог поста и траје целе недеље. Ове године се празнује од 4. до 10. марта. Масленица има своје корене у прехришћанској традицији. Овај древни словенски празник, којим се испраћа зима и дочекује пролеће, један је од омиљених народних празника, који протиче у знаку свеопштег народног весеља, масовних шетњи и фестивала. Ово је један од најомиљенијих празника код деце.

Током недеље Масленице, месо је већ забрањено православним хришћанима, па овај празник, који је име добио по речи “маслац”, представља последњу прилику да се до Ускрса конзумирају млечни производи и да се учествује у друштвеним догађањима и забавама, које неће бити прикладне за време поста, када се више води молитвени, трезни и духовни живот.

Главни симбол Масленице су палачинке ( рус. блины),које се пеку током свих седам масленичких дана. Оне симболизују сунце и долазак пролећа, а у Украјини се за једу и вареники (врста кнедли, пуњено тесто). Сваки дан овог празника има своје традиције, обичаје и називе.

Понедељак је „дан сусрета”.
Тада деца од сламе и старе одеће направе страшило које симболизује зиму, ставе га у санке и возе улицама. Почињу да се пеку палачинке.По традицији, прва палачинка прави се за покој душе свих умрлих и носи се на гробље или се даје сиромашним. Честита се обично речима “С Масленицей” или “Сладкой жизни”.

Уторак је „дан разигравања“.
Улицама пролазе веселе колоне прерушених младића и девојака, на сваком углу су вртешке, песма, игра. Млади се санкају са снежног брда, направљеног специјално за то недељу дана раније. Сви обичаји овог дана воде ка уговарању свадби после Ускрса.

Среда је „дан гурмана“ или “лакомка”.
Тада је ташта позива зета на палачинке. Количина, укус и надев палачинака симболизира осећања таште ка зету.

Четвртак — „ дан разбибриге и лумповања“.
Овај дан је резервисан за разна надметања младића у снази, вештини и брзини у циљу освајања пажње потенцијалних невести. Све је шаљивог карактера.

Петак — „таштино вече“.
Овај дан ташта зету узвраћа посету и обично долази са још рођака.

Субота — „заовино посело“.
На овај дан младој невести долази у госте заова са другарицама.

Недеља је „дан праштања“.
Овај дан се сакупља родбина. Тражи се међусобни опрост грехова. На сеоском тргу, уз свеопшто весеље спаљује се страшило Масленица и то уједно означава и крај овог празника.

Руси кажу да у дане Масленице не ваља госте дочекивати у неочишћеној кући. У прва три дана, током трајања Уске Масленице, могу се слободно обављати сви кућни послови, али се већ у четвртак, када наступи Широка Масленица, сви радови обустављају и до краја недеље дани се проводе у весељу. Не ваља се ни свађати, љутити и псовати. И, наравно, палачинке су основно јело на трпези ових дана.

Ми нисмо имали страшило, снежно брдашце и тврђаву јер је било заиста топло. Нисмо имали ни карусел, али онога што је заиста суштина прославе овог празника имали смо на претек. Весеља, слоге,дружења. Скоро у сваком разреду на часовима руског језика доносиле су се палачинке, певало се, а понегде и играло.

Палачинкама смо угостили и наше наставнике. Ученици су се током часова путем видео бима упознавали са разним обичајима, везаним за прославу овог празника у разним деловима Русије.

Наравно, дечацима се највише свидео четвртак, а девојчицама уторак. У холу школе поставили смо пано на коме су обележени дани прославе, као и честитке које смо писали једни другима

Наставнице руског језика
Светлана Дражета Милуровић и
Радмила Ангелов

Обавештења

Прелиминарни резултати - окружно такмичење из матем...

23.03.2019

Окружно такмичење из математике

21.03.2019

ОБАВЕШТЕЊЕ О УПИСУ У ПРВИ РАЗРЕД

18.03.2019

Обавештење о новој процедури уписа у први ра...

31.01.2019

Обавештење за упис у први разред

30.01.2019

Блогови наставника

Фејсбук Библиотека Веронаука Историја Учитељица Љ. Мијић Физика Физичко васпитање Географија Руски језик