Прослава Светог Саве

BID_8909

У Основној школи „Бранко Радичевић“ у Батајници и ове године традиционално је, пригодном приредбом и сечењем савског колача уз присуство свештеника, обележена школска слава Свети Сава. Подсетимо се, празник Свети Сава је установљен за школску славу 1840. године. Након рецитације песме „Свети Сава“, директор школе Љиљана Мијић отворила је свечану академију пригодним говором.

BID_8923

По обичају, домаћин славе био је вероучитељ Милан Шево, који је ломио славски колач одајући пошту светитељу Сави, утемељивачу српске цркве, државе и школства, првом српском архиепископу, зачетнику српске књижевности и правне науке, чија је духовна и просветитељска величина толика да се не може сагледати овоземаљским очима. Славу су преузели вероучитељка Драгана Кончаревић и њен супруг.

BID_8939

Под руководством учитеља и наставника ученици наше школе припремили су и реализовали пригодан програм посвећен Светом Сави. Програм је употпунило изузетно певање и свирање ученика школског хора и оркестра. Свечаној академији присуствовали су представници локалне средине и бивши радници школе. Након светосавске приредбе наставници и ученици који су се потрудили око приредбе награђени су пригодним поклоном.

BID_8972

Надамо се да ће ову свечаност ученици и наши драги гости носити у срцу и наредне године и да ће се трудити да марљивим радом и духовним изграђивањем честите личности буду достојни потомци великог светитеља чије дело представља основу свих цивилизацијских токова нашег друштва.

                                                                     Милица Видановић