Посетили смо Лесни профил Капела у Батајници

Ученици осмог разреда  су са њиховим наставницама из биологије обишли Лесни профил Капела у Батајници  14.11.2017.год. који се налази на обали Дунава и чули занимљиву причу о том простору и птицама које се на њему гнезде.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Процењује се да је лес стар скоро један милион година.Настао је таложењм глине, прашине и песка које су носиле реке са Алпа и Карпата, а када је доспео на обале ветар га је развејао на травнату равницу током леденог доба.

На лесу се уочавају светлије наслаге које су настале у хладним периодима и тамније настале у топло и влажно време кад је бујала вегетација.Све нас је изненадио  податак да су у лесу нађена два слоја вулканског пепела који је стигао из Италије.

Лесни профил говори о клими, биљном и животињском свету прошлих времена.Кажу да је на овом простору владала медитеранска клима , а данас  степска.

Лесни профил је станиште птица које се легу у рупама у дрвету или у стрмом лесу.До сада је откривено око 70 врста птица на овом простору станарица и селица.

Прича господина Драгана о животу тих птица је додатно привукла пажњу нашим ђацима.

Добили су двогледе да боље виде сенице које су прикупљале скрцкане орахе међу увелим лишћем стазе  и друге птице које су  надлетале Дунав у потрази за храном.

Занимљива је била прича о птици пчеларици која се храни  пчелама, а да  не би прогутала  отровну жаоку  ухваћеног инсекта  отресе о подлогу и  жаока испадне .Данас се пчеларице нису могле видети. Отишле су у Африку,јер немају чиме да се хране.Пчела  нема ако се температура спусти испод 18 степени.

Дрвеним степеништем смо се спустили  до реке и посматрали крајолик у јесењим бојама влажан и хладан, али за нас занимљив . Птице су неуморно слетале и узлетале не марећи за нас.

Изнад Дунава су летели вранци који се хране ситним рибицама.Њихов број је смањен са 5000 на 1500 због јаке прошлогодишње зиме која је заледила Дунав.Лако се препознају, јер праве брзе замахе крилима .

У лесу се јасно уочавао  отвор гнезда ветрушке која га је обојила својим беличастим изметом.

Око стазе, под росом, су се   зеленили  росопас, бршљан , коприва  и друге траве.

Вратили смо се пуни утисака.

Хвала Еколошком покрету Земун који управља , чува и  унапређује ово природно добро, што су нам омогућили ову посету и нова сазнања приближили уз дружење и шалу.

 Наставницe биологије: Нада Ристичевић и Јелена Петровић