Летопис школске 2018/2019. године

СЕПТЕМБАР

У понедељак, 3.9. 2018. у 16.45 часова смешио се нови почетак за све ђаке, а посебно ђацима првацима и њиховим узбуђеним родитељима. Ове године у први разред уписано је 165 првака у шест одељења. Учитељице Светлана, Јелена ,Вишња, Данијела, Ивана и Ана, директорка Љиља, стручни сарадници и председник Општине Земун топло су их поздравили и пожелели срећан и успешан почетак њима најважније школске године у животу. Помало уплашени и видно нестрпљиви јабуке, вишње, лептирићи, пчелице, цветићи одзујили су ка својим учионицама.

У суботу, 16.9. 2017. у школи је обележен Светски дан очувања озонског омотача. Ученици наше школе,, Бранкови зелени“ бициклима , ролерима и тротинетима провозали су се школским двориштем и скренули пажњу на значају озона, подсећајући одрасле да о томе морамо сви да размишљамо.

У среду, 26. 9. 2018. дан у Бранку који је већ препознатљив, а ове среде улепшале су га својом игром балерине наше школе. У игри наших девојчица видно је неговање мита о лепоти уметности и дару да нас засене својом мирноћом и лепотом покрета.. Задовољна публика родитељи, деца и наставници охрабрили су и јединог дечака који се лепо сналазио на бини. Међутим култура публике- родитеља није била на нивоу и то морамо да мењамо.

ОКТОБАР

У среду, 17. 10. 2018. од 13.00 – 16.00 сати у школи је реализован Зелени фестивал- сајам екологије и обележен је Светски дан хране. Циљ овог сајма био је проширивање знања о значају воћа и поврћа у очувању здравља као и факторима који су поред витамина и минерала важни за грађу и енергију нашег тела. Највећа фреквенција ученика наравно била је на штандовима где је био велики избор воћних и здравих шејкова од семенки лана, сусама, чија семена које деца немају прилику код куће да пробају. Родитељи ученика посебно одељења 2/4 и 2/3 су од куће донели пуне овале разноврсног воћа које су даровите маме резбариле карвинг техником, где је воће изгледало као уметничко дело. Идеја је било на претек: хладно цеђена уља, органска зимница , сокови, џемови, мед, бундеве, ораси, суво воће.. После попијених 300 шејкова и поједених стотина килограма воћа екипа из старије смене демонстрирала је компостирање тако да су органски отпаци завршили свој природни циклус.

Дана 24. 10. 2018. у 10.00 сати 85 ученика и 9 наставника удобним аутобусом одвезло се до Сајамских хала у којима сваке године обележимо празник књиге. Ове године наша школа се представила на Фестивалу стваралаштва младих на Сајму књига са представом ,,Нушићева сећања“ коју је припремила наставница Драгана Ступар. Да школску библиотеку обрадујемо за рођендан купили смо понешто из дечје књижевности, а за наставнике школа ће купити једну стручну књигу.

У уторак, 23.10.2018. године, одржан је традиционални математички квиз „Стоји у част“. Снаге су одмериле трочлане екипе ученика другог разреда, док су их из публике здушно бодрили другари из одељења. Победу су однели такмичари из одељења 2-6, који су за овај успех награђени књигама, док су остали учесници добили захвалнице за изузетно знање показано у квизу.

У среду 31.10.2018. године у школи је обележено 100 година од ослобођења Београда у Првом светском рату. Након што је директорка школе поздравила присутне, неколико ученика је прочитало своје саставе на тему Првог светског рата. Уследио је наступ школског хора и оркестра који су својом музиком дирну емоције гостију нико није остао равнодушан. Програм је завршен драмским наступом ученика осмог разреда који су извели одломке из дела Бранислава Нушића, сведока Великог рата.

НОВЕМБАР

Среда, 7.11.2018. године, била је посвећена обележавању 200 година од првог издања Вуковог „Рјечника“. Наставница српског језика Милица Ћалић, наставница музичке културе Јулка Кнежевић и учитељице трећег разреда Лидија Буловић и Славица Стегић са својим ученицима су припремиле пригодан програм. Гости наше школе те вечери су били тамбурашки оркестар КУД Батајница и чланови гусларског друштва „Бајо Пивљанин“, Славко Алексић и Батрић Јокановић, који су својим наступима увеличали ову значајну годишњицу.

14.11.2018. године у свечаној сали школе приређена је игранка за ученике петог и шестог разреда. Ученици су уживали у музици и дружењу, уз присуство својих одељенских старешина.

Ове среде, 21.11.2018. године, свечана сала школе се претворила у биоскопску дворану. За ученике петог разреда организована је пројекција филма „Аги и Ема“. Заједно са својим наставницама српског језика и учитељицом Драганом Терзић, уживали су у овој дирљивој причи.

28.11. 2018. десила се нова весела среда у Бранку који су реализовале учитељице 4. разреда са ученицима. Музичко-такмичарски програм отворила је најхрабрија и највеселија учитељица Данијела Илић, најлепшом песмом ,,Музика је пут до среће“ са којом смо сви правили прве музичке кораке. У квизу знања и умења борба је била неизвесна, а навијање и подршка гостију бурна. Све у свему весела среда објединила је музику, знање и игру у чему смо сви уживали.

ДЕЦЕМБАР

Среда, 5. 12. 2018. године у свечаној сали књиге су ,,проговориле“ кроз тачке које су извели ученици четвртог, петог и осмог разреда. Уважене даме на полицама у школској библиотеци жалиле су се да нема ко да их узме у руке и осети мирис штампе, јер сви
телефоне држе у рукама. О последицама нeчитања говориле су старије ученице и поручиле да књиге никада неће изгубити рат. Драматизацију приче ,,Златно јагње“ припремило је одељење 4/7 и приказали нам детињство Светог Саве и његове браће у коме није било телефона и интернета. Луткарску представу извела су деца из боравка и још једна среда промовисала је књиге и културне вредности којима наша школа стреми.

У среду, 12. XII 2018., одржано је финале Бранкових талената у организацији педагога школе, Марије Симић и наставнице енглеског језика, Марте Илић. Деца која су учествовала успешно су показала свој таленат певањем, свирањем, плесом и рецитовањем и тиме одушевили публику. Победник је један од најмлађих финалиста, Филип Мркшић из I-4, који је уз музику имитирао покрете Мајкла Џексона. Деца су награђена дипломама и захвалницама, као и слатким пакетићима.

Среда, 26. 12. у свечаној сали у празничној атмосфери реализована је новогодишња представа и додела пакетића за децу радника наше школе. Програм су припремиле Марта Илић, наставница енглеског језика и учитељице Весна Даничић и Јелена Миковић. Занимљиву и креативну представу красиле су и познате новогодишље песме на енглеском језику које су анимирале пуну салу родитеља и деце који су певали заједно. У исчекивању
Деда Мраза били су најупорнији најмлађи, али и стрија наша деца, јер било је тешко одолети богатом пакетићу. У улози веселог и доброћудног деде одлично се снашао професор физичког васпитања, Никола Стикић, и пробудио новогодишњу чаролију и код родитеља.

ЈАНУАР

У среду, 16. I 2019. године, одржана је представа „Просидба“ у изведби аматерског позоришта ПАБ. Публика је имала прилику да се насмеје уз комичне тренутке овог драмског дела, са ишчекивањем је пропратила сваки тренутак заплета и одушевила се расплетом и срећним крајем.

Ове среде, 23. I 2019. године, позоришна група Драмери из основне школе „Сава Шумановић“ представили су веселу сценску игру за децу „Црвенкапа и збуњени вук“. Ученици првог и другог разреда уживали су у интеракцији са глумцима током представе и били су у прилици да присуствују модерном начину живота данашњих бака, да виде како вук из Црвенкапе може бити доброћудан и збуњен и како ловац може бити трапав и комичан, за разлику од приказа ликова из бајке „Црвенкапа“. Атмосфера је била весела и разиграна.

У петак, 25. јануара, суботу, 26. јануара и недељу, 27. јануара 2019. године одржана је Светосавска академија поводом школске славе Светог Саве. Координатор програма била је вероучитељка, Жељка Павловић, заједно са вероучитељима Миланом Шевом и Драганом Кончаревић. Вероучитељима су у припреми и реализацији приредбе помогли наставници и учитељи. Приредба је обухватала разноврсне тачке ученика који су
рецитовали, певали, свирали и глумили у част Светог Саве. Гледаоци су били ученици, родитељи ученика и пријатељи наше школе. Пресечен је славски колач и очитана је молитва.

МАРТ

5. марта у нашој школи је обележен Светски дан енергетске ефикасности. Ученици првог
и другог разреда у продуженом боравку и учитељице Драгана Тривковић и Јасна Раковић,
кроз презентације и квиз , проширили су своја знања из ове области.

6. марта 2019. године колектив наше школе са тугом се присетио наше ранопреминуле
наставнице хемије Данијеле Лукић Николић која нас је напустила пре тачно годину дана.

Још једна весела среда у нашем „Бранку“… Поводом 8. марта, дана жена, ученици 1/4, 2/6
и 5/4, заједно са учитељицама Данијелом Илић и Милицом Тишмом, припремили су
пригодну приредбу за мајке, баке, тетке и све жене којима је празник. Ученици су
рецитовали, певали и свирали својим мајкама, а на крају су их обрадовали и поклонима
које су сами правили на часовима ликовне културе. Искрена дечија дела су најлепши
поклон свим мајкама за празник.

Актив учитеља, помоћник директора и директор школе 9. марта 2019. године
традиционално су присуствовали зимском сусрету учитеља у Винчи. У оквиру радионица
које се односе на васпитни рад, изборне и факултативне предмете, уметност и општа
питања наставе, изменили су своја искуства са учитељима из целог региона.

Преко тридесет талентованих ученика наше школе су у оквиру општинског такмичеља
„Златна сирена“ и „Мали волални састави“ у ОШ „Лазар Саватић“ освојили су место и
вредне награде. Ученике су спремали за такмичење музички педагози наше школе Јулка
Кнежевић, Данијела Младеновић и Милица Тишма.

Ове среде 13.03.2019. године у „Бранку“, која је обележена под мотом „Мамама на дар“,
је гостовао КУД Батајница. Нама већ познати гости, поштоваоци народне традиције и
фолклора, представили су се изворним песмама и народним играма уз пратњу оркестра. У
програму су учествовали сви узрасти извођача. Песму и игру је употпунила аутентична
костимографија из различитих крајева наше земље.

14.03.2019. у нашој школи је одржано такмичење из математике „Мислиша“ у
организацији наставника математике и учитеља. Ученици од 2. до 8. разреда су се кроз низ
занимљивих задатака опробали у логичком начину мишљења.

У петак, 15. марта 2019. године ученици осмог разреда су посетили Сајам средњих школа
који је организовала Канцеларија за младе Општине Земун у својим просторијама.
Матуранти средњих школа су упознали заинтересоване ученике са са програмима и
наставним садржајима различитих средњих школа, као и перспективама које те школе
пружају.

22. марта 2019. године ученици осмог разреда су реализовали час пројектне и
интегративне наставе на тему «Вода» поводом Светског дана вода. Ученици су
самостално , преко презентација, преносили стечена знања о основним појмовима
хидросфере, причали о аномалији воде као основи опстанка живота у воденим
екосистемима при ниским температурама , о грађи молекула воде, ковалентним и јонским
везама и поларности која омогућава води да буде растварач многих једињења, о значају
воде за жива бића, загађивању и мерама заштите,о пијаћој води , њеном значају за људe,
занимљивостима и проблемима који прате део света због несташице воде. Ученике су
припремили природних наука.

23. марта 2019. године наша школа је била домаћин Окружног такмичења из
математике.750 најбољих основаца математичара са терититорије града Београда показало
је своје знање из ове области. Наша школа је добила све похвале за успешну организацију
такмичења.

29. марта 2019. године у свечаној атмосфери и добром расположењу прославили смо Дан
школе посвећен нашем великом песнику, по којем наша школа носи име, Бранку
Радичевићу. Координатор свечане приредбе под геслом „Бранково коло – поетске речи“
била је наставница српског језика Милица Ћалић. Славље се наставило у ресторану
„Беолидо“ на Земунском кеју где је директорка Љиљана Мијић захвалила присутнима на
труду у реализацији програма, успеху на такмичењима, изласку новог броја часописа
„Бранко“ и свим резутатима које су наставници постигли у овој школској години.
Поводом Дана школе одржан је Спортски дан. Била је то прилика за ученике да се окушају
у различитим спортским активностима. На спортским теренима одржане су две фудбалске
утакмице између такмичара из три батајничке школе. Истовремено су у сали за физичко
васпитање ученици млађе смене имали олимпијске игре са полигоном.

АПРИЛ

У уторак, 2.априла 2019. године Бранкови ђаци и чланови Црквено – дечијег хора „Орлић“
из Батајнице су учествовали у програму посвећеном Светском дану особа са аутизмом,
који је одржан у Дечијем културном центру у Београду. Представљена је изложба
ликовних радова деце и одраслих особа са аутизмом. Уз познате естрадне уметнике
наступили су и наши ученици са три песме. У овом веома дирљивом сусрету чланова
црквеног хора ,,Орлић“ и деце и одраслих особа са аутизмом осећала се велика размена
љубави и радости.

Ове среде, 03.04.2019. године, у Бранку угостили смо Позоришну групу ОШ „Сава
Шумановић“ која је за ученике млађе смене припремила веселу сценску игру за децу
„Црвенкапа и збуњени вук“ по сценарију наставнице српског језика Мирјане Зарић.

10. априла 2019. године ученици првог разреда са својим учитељицама, уз подршку
родитења и вероучитаља и на иницијативу директорке школе приредили су час пројектне
наставе на тему предстојећег празника Ускрса. Циљ пројекта био је упознавање ученика
са обичајима везаним за Ускрс, али и са обичајима различитих земаља. Ученици су
применили своја знања из различитих области у тимском раду.

13. и 14.04.2019. године одржано је пробно тестирање ученика 8. разреда за завршни
испит. 183 осмака су показала своје знање из математике, српског језика, историје,
географије, биологије, физике и хемије. Упознали су се са процедуром и организацијом
завршног испита и самопреиспитали које градиво треба да обнове и надограде своје знање како би
њихови резултати на завршном испиту био што бољи.

15. априла 2019. године у школској библиотеци одржани су завршни разговори са
ученицима у оквиру такмичења «Читалачка значка» Душан Радовић , 4. разред. Завршни
разговори су протекли у пријатној атмосфери са жиријем из Градске библиотеке ,,Свети
Сава“ који је уживао у оном што ради. Сви ученици су својим усменим и писменим
излагањем задивили жири и понели титуле поштовани говорник и поштовани писар. За
титулу великог поштованог говорника на Општини Земун бори се ученица 4/4 Елена
Марјановић, а за титулу великог почасног писара ученица 4/5 Ана Мирковић.

Ове среде, 17.04.2019. године наша школа је организовала Сајам средњих школа на ком су
се представиле бројне средње школе са територије Београда, Земуна, Старе Пазове и
Инђије. Ученици осмог разреда заједно са својим родитељима упознали су се са радом
многих школа, образовним профилима и различитим занимањима као могућностима
даљег школовања. Ученици су имали могућност да постављају питања професорима и
ученицима средњих школа и на тај начин се информишу о свему што их занима.

Среда 18.04.2019. године, уочи Међународног дана заштите од буке, у нашој школи је
одржан концерт «Музиком против буке». На концерту су се представили талентовани
ученици од другог до осмог разреда који су свирали различите жанрове на различитим
инструментима. Концерт су организовали наставници музичке културе за предметну и
разредну наставу Данијела Младеновић и Милица Тишма, а подршку младим талентима
пружила је директорка школе Љиљана Мијић.

18. априла 2019. године ученици млађе смене учествовали су на Олимпијским играма које
су организоване за децу основних земунских школа. Тимски спортски дух и спретност
наших ученика допринели су добрим резултатима и освајању сребрених и бронзаних
медаља.

Од 18. до 22. марта у нашој школи су одржане занимљиве радионице под насловом „Лаза
и Вил за децу и омладину “ у организацији фондације „Лата Костић“. Ученици су се
упознали са делом нашег великог песника Лазе Костића који се сматра творцем
Шекспировог култа код нас. Циљ овог фонда је промовисање дела Лазе Костића, једног од
највећих писаца српске књижевности 19. века, као и музике, ликовних уметности,
књижевности, драме и културних традиција Србије. Ученици су се уживљавали у
различите улоге Шекспирових јунака и оживели сцену «Глоб» позоришта.

МАЈ

У циљу промоције гимназијског ИТ одељења наша школа je 7.5.2019. године за ученике 8.
разреда припремила информације о гимназијама које имају ИТ одељења, наставним
предметима, спецификацијама програма у ИТ одељењима, пријемном испиту, потребама
ИТ тржишта и могућностима које се ученицима пружају након завршетка школовања.
Реализатори образовног програма били су психолог Сузана Васиљевић и наставници
информатике и рачунарства.

8. маја 2019. године у нашој школи свечано су подељене дипломе ученицима награђеним
на Окружном такмичењу из математике. Директорка је честитала награђеним ученицима
на оствареним резултатима и пожелела много успеха ученицима који су се пласирали на
Републичко такмичење.

9.5.2019. године у нашој школи је реализован пројекат „Друг није мета“ са одабраним
ученицима петог разреда, у организацији специјалног педагога Славице Денић. Циљ
радионице био је упознавање ученика са опасностима и последицама које доносе
дигиталне технологије у виртуелном свету. Ученицима су предочене последице
дигиталног насиља. Ученици су стекли поруку да се виртуелни свет не разликује од
реалног и да се у њему морамо понашати у складу са свакодневним моралним правилима
понашања, не вређамо и уважавамо туђу личност.

9. маја 2019. године у нашој школи је емитована радио емисија посвећена Дану победе над
фашизмом. Пригодан текст приредиле су ученице осмог разреда Катарина Гордић и
Марија Бузаров које су нагласиле важност овог празника за савременог човека, јер
прошлост не треба заборавити.

Средом у Бранку, 10.5.2019. године у свечаној сали школе су наставнице Јелена
Богдановић и Виолета Тошић са ученицима драмске секције приредиле хуманитарну
представу „Мали принц“ и „Избирачица“ да бисмо помогли лечењу малог Николе
Богојевића. Ученици су изнели животне истине о пријатељству и љубави кроз поуке
романа „Мали принц“, а слатко смо се насмејали комедији карактера Косте Трифковића.

11. маја 2019. године наставник физичког васпитања Зоран Ђорђевић је организовао
хуманитарни турнир у малом фудбалу за помоћ нашем ученику Николи који болује од
леукемије. Овој солидарној акцији одазвао се велики број ученика из све три батајничке
школе, а турнир је започео лично мали Никола који је извео први шут.

У недељу 12.5.2019. године ученици ликовне секције, у пратњи наставнице Марије
Кнежевић, су у порти цркве Рођења пресвете Богородице организовали хуманитарно
осликавање кошница за помоћ малом Николи који болује од леукемије. Читава акција је
покренута на иницијативу господина Млинаревић Предрага – Пеје и Удружења пчелара
Батајнице. Нашим ученицима придружили су се и ученици четвртог разреда ОШ
„Светислав Голубовић Митраљета“, а кошнице је, заједно са својим другарима, осликавао
и мали Никола Богојевић. Том приликом уприличена је и хуманитарна продаја
рукотворина ученика четвртог разреда ОШ „Светислав Голубовић Митраљета“.

15.05.2019. године, средм у Бранку, одржан је Велики школски концерт хуманитарног
карактера у организацији наставника музичке културе Јулке Кнежевић, Данијеле
Младеновић и Милице Тишме. На концерту су учествовали млади таленти наше школе, а
специјални гост био је КУД Батајница. Заједно смо певали и играли како бисмо помогли
ученику 1/5 Николи Богојевићу да се излечи и победи опаку болест.

На хуманитарном великом школском концерту премијерно је изведен музички спот „Cup
song“ у ком су учествовали чланови хора и оркестра наше школе на челу са наставницом
музичке културе Данијелом Младеновић. Снимање су омогућили директор школе Љиљана
Мијић и сарадници: Милош Младеновић, Горан Левкић, Саша Смиљковић и „Фото Бата“.

15. маја 2019. године, поводом Дана породице, учитељице четвртог разреда су у сарадњи
са васпитачицама вртића „Петар Пан“ организовале радионицу на којој су учествовали
ученици првог, трећег и четвртог разреда. Ученици првог разреда су цртали на тему
„Сећање на мој вртић“ и тако допринели украшавању вртића. Истовремено су ученици
трећег и четвртог разреда организовали хуманитарни базар , на којем су припремали
лимунаду и тако прикупљали новчана средства за лечење свог друга Николе.

22.5.2019. године, средом у Бранку, у хуманитарну сврху, за помоћ малом Миколи, у
свечаној сали школе су одржане караоке у организацији наставника Марте Илић, Данијеле
Младеновић и Милице Тишме. Још једном се показала хуманост на делу, велики број
ученика се пријавио за учешће, певали су од срца како би помогли свом школском другу,
под паролом: «Певајмо заједно за Николу!».

Поводом Позива на мај – месец математке 22.5.2019. године Актив наставника математике
је приредио занимњиве радионице и изложбу за ученике старије смене. Интересантним
математичким методама, кроз игру, наставници су својим ученицима приближили овај
озбиљан наставни предмет.

26. маја 2019. године шаховски клуб «Глига» и ОШ «Бранко Радичевић» у просторијама
наше школе су организовали хуманитарни дечији шаховски турнир под називом «Одиграј
потез за Николу». Солидарној акцији су се одазвали ученици из све три батајничке школе
и ученици који живе на територији Батајнице. Турнир је уједно и Кадетско првенство
Батајнице у шаху.

Последње две недеље месеца маја учитељице четвртог разреда су приредиле појединачне
приредбе за родитеље. На овим опроштајним приредбама од учитељица сви ученици су
дали свој допринос.

ЈУН

05.06.2019. године обележена је још једна среда у Бранку. У свечаној сали организован је Квиз о Тесли. Наставници природних наука су спремили низ питања и задатака о нашем највећем научнику, а ученици су показали завидно знање о животу Николе Тесле и његовом делу које је задужило читаво човечанство.

Од 6. до 9. јуна 2019. годинедевет ученика наше школе је учествовало на XIII међународном дјечијем карневалу у Херцег Новом. Ученици су се представили као Бранкове звездице под паролом: „Плес је тајни језик душе, зато – играј да те цео свет разуме!“ Вођа представника наше школе је била учитељица Данијела Илић, а ученике су пратиле и директорка Љиљана Мијић, Јелена Миковић и Марта Илић. Учесници су учествовали на подизању заставе карневала на Сат-кули, свечаном отварању карневала на базену на Шкверу, у карневалској поворци, а за учеснике карневала је организован и излет трајектом по заливу.

Ове среде у Бранку 12.06.2019. године ученици четвртог разреда са својим учитељицама: Светланом Бјелопавлић, Дубравком Мишчевић, Мирјаном Бабовић Килибардом, Слободанком Јајић Таталовић, Снежаном Васић, Вером Бабић и Анђелом Јовковић, уз помоћ наставнице музичке културе Данијеле Младеновић и чланова хора и оркестра наше школе су организовали свечану приредбу за пријем првака. Будући ученици првог разреда су дошли са родитељима да упознају школу у којој ће боравити наредних осам година, а наши четвртаци су се потрудили да нашу школу прикажу у што лепшем светлу. Будућим првацима се обратила и директорка школе Љиљана Мијић која је упознала присутне са постигнутим резултатима ученика наше школе у протеклој школској години.

У суботу 15.06.2019. године реализован је једнодневни излет за награђене ученике на такмичењима из различитих области 2018/19. школске године. Око 200 награђених ученика је са директорком школе и својим наставницима провело незабораван дан на Фрушкој гори и у Сремским Карловцима. Посетили су Иришки венац, манастир Велика Ремета на Фрушкој гори, Саборну цркву Светог Николе и прошетали Дворском баштом у Сремским Карловцима.