Летопис школске 2017/2018. године

ЈУН

6.6.2018. у холу школе приређен је свечани пријем и испраћај матураната на матурско вече. Елегантне мале матуранте дочекали су директор школе, одељенске старешине и учитељице. Након опроштајног часа са одељенским старешинама у старим учионицама, шест одељења осмог разреда упутило се ка ресторану где су уживали у прелепој атмосфери и узбудљивој вечери коју ће заувек памтити.

13.6.2018. у свечаној сали школе одржане су завршне одељенске приредбе ученика одељења 4-2 и 4-6. Одлично увежбани и видно узбуђени, ученици су извели глумачке, плесне и рецитаторске тачке пред салом пуном другара, родитеља и будућих наставника. Сјајни наступи талентованих малишана пропраћени су јаким аплаузима свих присутних.

МАЈ

16.5.2018. одржан је „Велики школски концерт“ на коме је учествовао велики број талентоване и музикалне деце. Главни организатори концерта су наставници музичке културе Јулка Кнежевић и Данијела Младеновић у заједничком тиму са професорима разредне наставе Милицом Тишма, Мињом Бабовић Килибарда, Јеленом Павлица, Аном Матић и студентом Учитељског факултета Јованом Зукановић. Направљен је прелеп колаж разноврсних музичких тачака и дата је идеја популарисања изборног предмета старије смене хора и оркестра. Сви су задовољни и радосни отишли са концерта.

 

У петак, 18.5.2018.године, чланови еколошке секције наше школе, удружили су се и одржали заједнички еко-час, на тему ,,Птице пчеларице“. На занимљивом наставном часу, користећи презентацију о птицама пчеларицамa, као и кратак филм о њима, ђаци првог и другог разреда су уз помоћ другова и наставница биологије Јелене Петровић и Наде Ристичевић, направили књигу преклапалицу о овој занимљивој врсти птица која настањује и лесни профил Капеле Батајница. Знање на овако одржаном часу, остаће трајно урезано у памћењу ђака, као и успомена на лепо дружење.

 

30.5.2018. још једна среда у Бранку и вече посвећено људској особини која полако нестаје – доброти. Одговор на питање ко је стварно добар човек и ко је срећан покушале су да нам, кроз анализу књиге Светомира Бојанина ,,Четири есеја о доброти“, дају наставнице српског језика Милица Ћалић и Виолета Тошић. Приближиле су нам књигу уз помоћ ученика осмог разреда који су читали најупечатљивије цитате ове дивне књиге. Све то пратио је тамбурашки оркестар батајничког КУД који је унео магију овој вечери. Такође ученици су се критички осврнули на родитељску љубав и њене димензије па су присутни одрасли изашли с правом преиспитујући своју љубав и доброту.

 

Дана 31. 5. 2018. генерација осмака у време 5. и 6. часа по договору прославила је у свечаној сали крај другог полугодишшта. Креативни осмаци су са својим одељњским старешинама дошли обучени у мајицама са ваљцима, купама, правоугаоницима , срцима и порукама које су јасно говориле о односу са ОС и туги што је крај ипак дошао. Уз гласну музику, смех, радост, сузе журка је протекла весело и наставила се после испрaћања директорке и предметних наставника које напушта још једна дивна генерација.

АПРИЛ

Сваке среде у Бранку динамични и уиграни тимови припремили су различите програме који су нас забавили и омогућили нам смех као добар осећај и најбољу антистрес терапију.

Среда, 11.4.2018. учитељица Славица која је и глумица у ПАБ и њен тим поклониле су мамама вече у коме су на тренутак заборавиле на све проблеме које сви имамо.

Дана 13.4.2018. донета је одлука на општинском такмичењу за Фестивал кратких драмских форми у организацији пријатељи деце Земуна да прво место припадне нашој драмској групи за представу ,,Биберче“. Такође наша ученица Сара Рајић, награђена је за улогу Краљице и адаптацију сценарија. Награду за улогу Грдила освојила је Ања Милошевић. У складу са пропозицијама, драмска група наше школе са представом ,,Биберче“ пласирала се на градско такмичење које ће се одржати 8.5.2018. у Раковици.

Среда, 18.4.2018. посвећена је ученицима и родитељима 8. разреда где је презентован Водич за избор занимања, који има за циљ да ученицима помогне у доношењу одлуке око избора средње школе и професионалне оријентације. Директорка и психолог школе су се побринуле да се представници 14 средњих школа осећају пријатно и да ученицима дају јасне и прецизне податке и информативни материјал о жељеној школи.

Среда, 25.4.2018. у 19.00 сати у свечаној сали изведен је 15. пут руско-енглески рецитал у коме су учествовали ученици од првог до осмог разреда са својим наставницама.У пуној сали публика није остала равнодушна, песмом и аплаузима бодрила је све извођаче.

26.4.2018. у 19.00 у свечаној сали на захтев ученика, наставника и родитеља поново је изведена представа ,,Госпођа министарка“ коју су припремили ученици 8/4 са наставницом Јеленом Богдановић.

МАРТ

14.03.2018. Због тешке болести наше наставнице Данијеле ученици одељенске заједнице 8-4 дошли су на идеју да спреме представу у циљу прикупљања хуманитарне помоћи. Наставница српског језика Јелена Богдановић предложила је комедију „Госпођа министарка“. Свима се идеја допала јер су знали да чине добро дело. Недељу дана до извођења представе, сазнали су да је наставница Данијела преминула. Представа је изведена 14.3. у свечаној сали, а глума наших ученика никога није оставила равнодушним па ни просветне саветнике, који су тог дана били у школи.

20.3.2018. у свечаној сали изведена је монодрама „Милунка Савић“ коју је интерпретирала глумица Весна Станојевић. Тужну исповест Милункину од девојачких дана, страхота Првог светског рата, НОБ, одликовања, до заборављања и рада као чистачице нетремице је пратила публика коју су преплавиле најфиније емоције које је изазвала изузетна глума и виртуозност Весне Станојевић.

Дана 28.3.2018. у 12.00 у свечаној сали обележен је Дан школе, овогодишњи мото приредбе гласи ,,Лепота живота је у малим стварима“. Као и сваке године синопсис и драматизацију са ученицима припремао је вeлики тим, а главна ове године је професорка српског језика Анита Петровић Богдановић., која је са драмском групом припремила представу ,,Биберче“.

ФЕБРУАР

У среду, 14. 2. 2018. у 19.00 сати у свечаној сали одржан је хуманитарни концерт за нашу наставницу Данијелу,  који је извело КУД  ,,Лира“ у присуству ученика, наставника, гостију и родитеља.

21.2. 2018. нова среда у Бранку, у свечаној сали  наставници су певали караоке. Храбри и испуњени љубављу, енергијом уједињеном и усмереној за живот наше колегинице Данијеле певали су и играли на задовољство ученика наше школе који су уживали, а утисак који су понели памтиће као један од најлепших.Трему је разбила директорка школе која је прва наступила  пред светлостима рефлектора, а од ученика је оцењена петицом, јер није лако када ученици оцењују. Наш вероучитељ Милан и Данијела, професор музичке културе уједињени са свим учесницима  на сцени срце и душу су дали  да добротом  променимо свет  бар мало на боље.

ЈАНУАР

У суботу, 27. 1. 2018. године у 11.00 сати прослављена је школска слава Свети Сава. За ученике ово је ненаставни, али радни дан и по традицији дан духовности и радости за све у школи. Свечани обред  и сечење славског колача обавили су:  кумови (учитељица Јасна Раковић са супругом и ћеркицом), свештеници Драган Гаврић и Крста Максић, директорка школе Љиљана Мијић  и изабрана кума за следећу школску славу Снежана Паравиња. После свечаног обреда настављен  је програм  Светосавске академије, који је припремила  вероучитељка Жељка Павловић са бројним сарадницима. Ђаци рецитатори, хорови и фолклор загрејали су наша срца и пробудили у нама Светосавску радост.

ДЕЦЕМБАР

У току месеца децембра веште и креативне руке ученика IV4 одељења и њихових родитеља направиле су прегршт прелепих новогодишњих украса који ће красити многе домове у време празника. Прикупљен новац биће прослеђен у хуманитарне сврхе.

У недељу, 3.12.2017. године, наша школа је била домаћин  Децембарског 21. викенд турнира у шаху. Учествовало је преко 20 школа са територије Земуна, међу којима је и наша. Такмичарски дух и ведрина испунили су свечану салу. Родитељи, баке и деке су, уз топли  чај и кафу, бодрили такмичаре и учинили зимско недељно после подне још пријатнијим. Најбољи млади шахисти добили су медаље и дипломе.

Такође у децембру традиционално наши ученици  учествују у акцији Црвеног крста , „Један пакетић много љубави“ па је прикупљено 100 шарених пакетића који ће обрадовати за  Нову годину и Божић велики број другара на које не мислимо довољно током године.

15.12. 2017. у нашој школи организован је турнир у кошарци и одбојци хуманитарног карактера ,,Играј за Данијелу“, у коме су учествовале школа Пинки и Митраљета.  Наши ђаци увек су најбоља и најпублика,  бодрили су играче из све снаге и нису штедели речи подршке. Главна атракција наравно биле су екипе наставника који су се лавовски  борили па смо у овој утакмици хуманости сви заједно победили  и надамо се прикупљеним средствима  допринели оздрављењу наше наставнице Данијеле.

26.12. 2017. у школи су одржани већ традиционални Бранкови таленти. У пуној свечаној сали наступило је 80 талентованих ученика у категорији плеса, глуме, певања и свирања.Најуспешнији нај Бранкови таленти који су добили дипломе за певање: I место: Ленка Раденовић 5 – 2 II место: Марија Мркшић 2 – 5 II место: Анастасија Милинковић 3 – 4, глума: I место: Елена Сергијевић 4 – 2  II место: Ана Грозданић, Петар Граовац и Василије Пушоња   4 – 2  III место: Група глумаца 4 – 2 и 4 – 4,  свирање: I место: Василије Дуловић 7 – 4  II место: Иван Бунош 5 – 6  III место: Огњен Мутић 7 – 7, плес: I место: Ива Цревар 5 – 2  II место: Група плесача 5 – 2  III место: Вања Шврака и Нађа Павловић 2 – 2  

 

НОВЕМБАР

29.11.2017.

Ученици седмог разреда, чланови драмске секције наше школе, посетили су у Дечјем културном центру GRUBB SHOW 3 са библиотекарком Мартом Илић. Овај програм промовисао је трећу у низу књигу која је пионирски подухват GRUBB-а и резултат  радионица креативног писања које се већ низ година организују за ромску децу. Промоција књиге била је употпуњена прилагођеном верзијом GRUBB SHOW-a који су креирали млади Роми и међународно признати уметници предвођени светски познатим редитељем Сержом Денонкуром. Наступали су у Канади, Сједињењим Америчким Државама, Великој Британији, Француској, Холандији и Немачкој, и доживели велики међународни успех. Са пуно љубави, ентузијазма и шарма млади Роми су своју реалну причу пренели у незаборавно позоришно искуство, мјузикл сирове енергије и неодољивих ритмова. Учесници, који су уједно и композитори и писци, представили су  нам своју музику и плес, јединствену комбинацију модерних урбаних битова и вековима старе традиционалне ромске музике. Сценски програм био је титлован.

ОКТОБАР

Од 3. до 9. октобра, као и сваке године,  Дечја недеља у Бранку обележена је низом маифестација. Ове године Дечја недеља одвијала се под слоганом  «Нећу да бригам, хоћу да се играм», а са циљем на указивање одговорности коју породица има у остваривању потреба и права детета. У реализацији програма учествовало је много ученика.  За понедељак 3.10. предвиђено је отварање – такмичење  у спортским вештинама ,,Игре без граница“.

У уторак, 4. октобра реализована је изложба ликовних и литерарних радова у холу школе на тему ,,Нећу да бригам, хоћу да се играм“.

Среда 5. октобар предвиђена је за поклон књигу библиотеци, од сваке одељењске заједнице по једна нова књига са посветом.

У четвртак, 6. октобра одржана је трибина посвећена Дечијим правима.

У петак 7. октобра у свечаној сали изведена је представа ,,Хип- хоп шајкача“.

 

У среду, 25. 10. 2017. у 10:00 сати прганизовамна је посета 62. Међународном сајму књига. Сајам је посетило 80 ученика и 7 наставника, а.школска библиотека је за рођендан добила поклоне:       ,,Ловац на маслачке,“ Весна Алексић, ,,Дневник штреберке“Рејчел Рене Расел,,Књига за Марка“ – Светлана Велмар – Јанковић  ,,Дневник Шоњавка 3 – последња сламка“ – Џеф Кини ,,Фурам феминизам,“Ана Пејовић, Марина Величковић, Ламија Бегагић, ,,Да пукнеш од смеха 9“ – Вид Стамболовић.Такође смо одлучили да подржимо акцију клуба матичне културе Земун ,,Отргни од заборава“ и купимо десет књига ,,Подухвати Бранка Пешића“ као допринос пројекту постављања спомен плоче нашем песнику Раши Ливади.

СЕПТЕМБАР

У петак, 1.9. 2016. у 10 часова смешио се нови почетак за све ђаке, а посебно  ђацима првацима и њиховим узбуђеним родитељима. Ове године у први разред уписано је 180 првака  у седам одељења. Учитељ Младен, учитељице Весна, Тамара, Дивна, Миланка, Лола и Милица, директорка Љиља  топло су их поздравили и пожелели срећан  и успешан почетак њима најважније школске године у животу.

У суботу, 16.9. 2017. у школи  је обележен Светски дан очувања озонског омотача. Ученици наше школе,, Бранкови зелени“ бициклима , ролерима и тротинетима  провозали су се школским двориштем и скренули  пажњу на значаиј озона, подсећајући  одрасле да о томе морамо сви да размишљамо.