Летопис школске 2016/2017. године

ЈУН

Најмирнији месец у школској години с обзиром да је резервисан за завршни испит ученика 8. разреда и анализу  постигнућа свих осталих ученика. На крају 2. полугодишта 2016/17. године позитиван успех постигло је 1336 ученика, а недовоља н 8 ученика. Јединствено вече са  првим свечаним хаљинама, штиклама и оделима  матурско вече за  128  Бранкових осмака прослављено је у Дому војске. Разлога за славље било је много, јер су сви били задовољни урађеним завршним испитом,  а  наставници  другим местом на  општини Земун  на крају школске 2016/2017. године  на одржаним такмичењима.

МАЈ

25.5. 2017. у школи Митраљета поново је организован музички сусрет 3 школе. Свака школа се представила са 3 композиције из млађе смене и 3 из старије. Расположени навијачи заузели су места на време и уживали у дружењу уз музику и игру наших ђака. Фестивал је на најлепши начин промовисао музику, дружење и начин комуникације који никога није оставио равнодушним. На крају су додељене дипломе, друго место заузели су млађи хор одељенске заједнице 4/6, а слатку чоколадну награду поделили су на 30 делова и одмах смазали. Учитељица Милица Тишма је спремала хор млађих  и са композицијом Музика на струју заузела друго место. Прво место  освојио је дует Наташа Зукановић 7/2 и Марија Бањац 8/3 са композицијом Јовано, Јованке. Надамо се да ћемо са оваквим сусретима  наставити , јер нам доносе много радости, нових дружења, а и путоказ су како се уклања свака дискриминација, нетолеранција и насиље међу вршњацима.

Радионица „Глагољење“ организована је 4. маја 2017. год. у Музеју Иве Андрића за ученике 7-3,7-4 и 7-5 одељења наше школе. Ученицима је одржано предавање о развоју српског књижевног језика и о првом словенском писму – глагољици. Након предавања, ученици, подељени у четири групе, преписивали су на глагољици одломке из Андрићевих дела.

У  месецу мају завршен је семинар Медијација у школи где су одабрани ученици  прошли обуку кроз 12 радионица чиме су оспособљени за решавање, односно посредовање у сукобима и званично постали медијатори. Радионичарски рад са ученицима реализовале су: наставница грађанског васпитања, Јелена Николић Крстић, наставница енглеског језика Марта Илић и Ђурђа Шакић, школски психолог. Први Бранкови медијатори: Наталија Екмеџић  VI/1, Сара Рајић  VI/2, Хамза Есати  VI/3, Андреа Пајевић  VI/4, Немања Тодоровић  VI/5, Давид Баришић  VI/6, Николина Ћућко  VI/7, Маша николић  VII/1, Стефан Илић  VII/2, Ана драшковић  VII/3, Јована Милошевић  VII/4, Василије Стојановић   VII/5, Димитрије Миловановић  VII/6, Љубица Зорић  VIII/1, Валентина Ћосо  VIII/2, Мирослав Драговић  VIII/3, Анђела Ћулум  VIII/4, Јелена Грбић  VIII/5.

АПРИЛ

4.4. 2017. у свечаној сали реализован је четврти пут квиз знања или популарно ,,Квизоманија“ у Бранку. Учествовaло је 6 екипа ученика 7. разреда. Екипе су састављене од 3 члана. Када се квиз заигра, питања из науке постају лака, такмичарски дух подигне се на неслућене висине, па све врца од знања. Победила је најекипа 7/2 Анђела Антић, Ана Црномарковић и Марио Милетић. Друго место освојила је екипа 7/3 и треће екипа 7/1.

27.4. 2017. у свечаној сали школе поново је одржан ликовни  сустрет и дружење ученика 3 школе са темом ,, Замишљам лепши и срећнији свет.“  Свака школа је учествовала са 20 радова, 10 из млађе и 10 из стрије смене. На овако комплексну тему ученици су се изразили креативно, стваралачки и маштовито. Богатство унутрашњег ликовног света деце нас је инспирисало да пожелимо да сви заронимо,  живимо у њему, јер ту родитељи имају времена за своју децу, љубав је свуда, а нови лекови  излечиће и  најтеже болести. Специјаним дипломама  и чоколадом награђено је 7 ученика  из  све три школе. Такође, показало се као и сваки пут  да су оваква неформална дружења најлепша и да смо једни другима најважнији.

27.4. 2017. на Наставничмом већу прочитан је коначи став и мишљење  о увођењу  ђачких униформи. Претходно је са ученицима представницима Ученичког парламента, Вршњачког тима  и Тима за медијацију одржана дебата 26. 3. 2017. године За и против униформе у којој  је превагнуо став против. Такође, у анкети која је спроведена са родитељима проценат за је 43, 32, а против је 56, 68 родитеља. У конкурсу за дизајнирање ђачке униформе учествовао је велики број одељења,  па су се и неки најрадови нашли у најновијем  броју Бранка.

МАРТ

31.3.2017. у 12 сати у свечаној сали у присуству бројних гостију и сарадника школе прослављен је Дан школе. Сценарио за овогодишњу приредбу осмислила је професор српског језика Драгана Ступар.Мото приредбе је гласио ,, Нушићева сећања.“ Да је Нушић ненадмашан у историји наше књижевности – комедиографији и увек актуелан   говори пажња публике која је уживала у глуми наших ученика.Провели су нас  кроз Сумњиво лице, Госпођу министарку и показали на шаљив начин како се људи понашају  и чиме се све служе да дођу до  власти. Изузетна надахнута глума, весела атмосфера, нови  8. број Бранка, поклон књиге за  наставнике који су својим радом  подржали  ученичку креативност као и свечаност у сали допринели су да се овај дан у школи највише воли.

ФЕБРУАР

Дана 18 – 19. 2. 2017.  у школи одржан је семинар  НТЦ систем учења- развој креативног и функционалног размишљањa на који се пријавило 62 учитеља, наставника срадника директора. Оснивачи овог познатог система учења у коме се подстиче развој целог тела и интелигенције  Ранко Рајовић и Урош Петровић  аутори овог програма су били на наше задовољство и  извођачи програма обуке.

24.2.2017. шесту годину за редом кроз литерарне радове дружили смо се са ученицима Пинки школе који су били домаћини и ученицима Митраљете. Тему овогодишњег сусрета  ,, Замишљам лепши и срећнији свет“  обрадило је 30 ученика односно свака школа је представљена са  5  радова  ученика из млађе смене и 5 из старије.  Наш Василије Хаџи- Пурић пожелео је  да страшно оружје претвори у дечје играчке и да све учитељице буду насмејане.Милица мисли да је за  срећнији свет потребна само добра воља. Награђени рад Анбдрее Пајевић пун је  критике упућене одрслима који су одговорни за све проблеме и ратове  на земљи.  Марко Антић  жели да прича са неким из породице, а нико нема времена за њега. Хиљаду  апела  упућено је одраслима да помогну у решавању насиља и ратова.

ЈАНУАР

27.1. 2017. прослављена је школска слава Свети Сава. За ученике ово је ненаставни али радни дан и по традицији дан духовности и радости за све у школи. Свечани обред  и сечење славског колача који су припремили овогодишњи кумови,  родитељи наших ученика Наташе,  Јоване и Алексе Зукановић обавио је свештеник Ален са нашим вероучитељем Ђорђем, директорком школе Горданом, кумом госпођом Зукановић и будућом кумом учитељицом Јасном. После свечаног обреда настављен  је програм  Светосавске академије који је припремиола  вероучитељ Жељка Павловић са бројним сарадницима. Ђаци рецитатори , хорови загрејали су наша срца и  показали нам да је  просветљени Савин ум знао који је најбољи пут за Србију и Србе.

ДЕЦЕМБАР

Дана 6. и 7. 12. реализована је за ученике 1- 4. разреда путујућа учионица

13.12. – 15. 12. за ученике 1-4. разреда реализоване су радионице- пројекат ,, Здрав живот здраво окружење,, где су ученицима приказани слајдови о здравој храни, здравим хигијенским навикама, здравом начину живота и физичким активностима. Деца су пажљиво слушала и учествовала у интерактивном разговору са предавачима.

15.12. у 11: 00 ученици четвртог разреда су  са учитељицама посетили Десети међународни фестивал науке  на београдском сајму. Ученици старије смене у пратњи одељењских старешина посетили су  у  15:00 сати  фестивал науке.

21.12. 2016. у11;00 у свечаној сали реализовано је полуфинале ,, Бранкови таленти, у организацији Вршњачког тима – наставнице грађанског васпитања Јелене Николић и библиотекара Марте Илић .Пријављени ученици су имали прилику да покажу своје таленте у певању, плесању, свирању, игри и глуми. Срђан Зарић као и сваке године  обезбеђивао је техничку подршку.

27.12. у свечаној сали изведена је за ученике позоришна представа ,, Седам Снежана  и патуљак,, коју су извели ученици 4/1 и 4/2 одељења, а припремиле учитељице Љиљана Мијић и Весна Стојаковић. У смешној и изокренутој бајци уживали су иглумци и публика.

28.12. у 12:00 одржано је финале Бранкови таленти. У фантастичној атмосфери и веселом расположењу у којем је само жири био озбиљан представило се 48 финалиста. Победници овогодишњег такмичења прво место у певању освојили су Милица Цвјетићанин 4/6 и  Огњен Мутић 6/7. Друго место Милица Николиш 4/5 и треће место Марија Мркћић 1/5.У  категорији глума прво место освојила је ученица  Елена Сергејевић 3/2, друго место Уна Рађен 3/2 и треће место Милан шербула 4/5.У категорији свирање прво место освојио је Лазар Пумпаловић 4/5, друга је Јана Јокановић 4/4 и треће место Ива Тадић 4/6. Најразигранији плесачи денсери били су дечаци 4/2 и освојили прво место, друго Нађа Павловић и Вања Шврака 1/2, трeће место Елена Вајагић и Сара Ромчевић 1/1.Специјалну диплому и све симпатије публике освојила је Ива Цревар 4/2. Ученици су награђени пригодним поклонима и дипломама.

Дана 27. 12. 2016. дружили смо се  са ученицима наше школе у свечаној сали, поводом извођења позоришне представе, дечије комедије „ 7 Снежана и патуљак “ ученика 4/1 / 4/2 и учитељица Весне и Љиље које су нас  са пуно смеха увеле у празничну атмосферу.

28. и 29. 12.2016.год. дружење смо наставили са ђачким родитељима, а 29.12.2016.године. са радницима наше школе и њиховом децом и том приликом им поделили пакетиће.

НОВЕМБАР

Дан 2. 11. 2016. био је најслађи дан за све ученике у млађој смени који су прослављали фестивал колача са учитељицама, родитељима бакама. Неодољиви мириси старинских ванилица, слађи и најслађи кекси и мафини мамили су и купце.

Од 14. 11. 2016 – 21. 11. 2016. у школи су педагози МУП  реализовали предавање за ученике 5 -8. разреда са темомом ризичног понашања с обзиром да су млади људи посебно рањива група која различите кризе  и ударе тешко подноси.

ОКТОБАР

Од 3-9. октобра као и сваке године Дечја недеља у Бранку  обележена је низом маифестација. Ове године Дечја недеља одвијала се под слоганом  « Нећу да бригам хоћу да се играм,» а са циљем на указивање одговорности коју породица има у остваривању потреба и права детета. У реализацији програма учествовало је много ученика.  За понедељак 3.10. предвиђено је отварање- такмичење у спортским вештинама ,, Игре без граница.“

У уторак, 4. октобра реализована је изложба ликовних и литерарних раова у холу школе на тему ,, Нећу да бригам хоћу да се играм“

Среда, 5. октобар предвиђен је за поклон књигу библиотеци, од сваке одељењске заједнице по 1. нова књига са посветом

Четвртак, 6. октобра одржана је трибина посвећена Дечијим правима

Петак,  у свечаној сали изведена је представа ,, Хип- хоп шајкача“

СЕПТЕМБАР

Данас 1.9. 2016. у 10 часова смешио се нови почетак за све ђаке, а посебно  ђацима првацима и њиховим узбуђеним родитељима. Ове године у први разред уписано је 180 првака  у седам одељења који су  као печурке после кише промицали  двориштем. Сачекале су их  веселе учитељице: Анита, Лидија, Јелена, Славица, Мирјана, Марина и Весна,  јер за њих у септембру нема веће среће у школу се  креће.

19.9. 2016. када смо се помало уходали у школи је у свечаној сали одржан математички разиграни квиз за ученике 1-8. рзреда. Такмичило се по 9 мешовитих екипа ученика 1-4. разреда и 5-8. Док су млађи бројали пегице и туфнице старији су распоређивали бројеве водоравно и усправно и још свашта.

29-30. 9.  када почне јесен рана право је време за ђачке екскурзије, а први су одјездили ученици 6. разреда на релацији : Батајница – Тршић – Троноша – Дивчибаре – Ваљево – Батајница. Ученици седмог разреда отпутовали су  на релацији:   Батајница– Шумарице- Студеница- – Копаоник-  Опленац – Батајница.