Летопис школске 2015/2016. године

МАЈ

5.5.2016. за време  петог часа у свечаној сали  одржан је већ традиционално међуодељењски  квиз знања, поуларна,, Бранкова  квизоманија“. Ученици су се кроз игру надметали у знању из природних и друштвених дисциплина.

16.5.2016. у свечаној сали поново су одржани Бранкови таленти у организацији наставнице грађанског Марте Илић. Интересовање је било велико. Жири је са тешком муком изабрао најкреативније, најзанимљивије, најраспеваније , при том су се сви добрао забављали и уживали. Верујемо да су неки Бранкови таленти овом приликом крчили свој пут ка успешној каријери.

17.5.2016. у свечаној сали пета година за редом одржан је музички фестивал три батајничке школе, овогодишњи мото био је, „Три школе на сремској ливади“, а тема ,,Школе су нам сложне када се знање, љубав и другарство множе“. Учествовало је 18 извођача са композицијама које су посвећене другарству, љубави, слози.  Певајући научили смо да прихватамо различитости, да покажемо ученицима да постоје и други начини решавања сукоба и смањења  насиља међу ученицима.

19.5.2016. ученици шестог разреда су са наставницом историје Иваном Тошић посетили Конак Кнегиње Љубице. Посета је организована у сарадњи са кустосима Музеја града Београда, а ученици су имали прилику да учествују у интересантној едукативној радионици Археолошка сонда – Мали археолог.

21.5.2016. заслужено је отпутовало на наградни излет 28 наставника и 185 ученика награђених на свим нивоима такмичења из различитих области у току школске 2015/16. године. Излет је реализован на релацији  Батајница – Тршић – манастир Троноша – Батајница. Излет је протекао у веселој атмосфери и испунио очекивања свих присутних. Циљ излета је мотивација ученика за даљи рад и максимално ангажовање у различитим активностима, као и подрш[ка њиховим постигнућима.

АПРИЛ

13.04.2016. наставници су имали прилику да присуствују предавању  Весне Сузовић  „Поремећаји понашања“. Присутни су се упознали са узроцима и  манифестацијама поремећаја понашања човека од предшколског узраста до зрелог доба, као и приступом деци школског узраста са овим проблемом.

14.04.2016. Ивана Божић из Центра за информисање и професионално саветовање Националне службе за запошљавање одржала је интерактивно предавање ученицима 8. разреда за време 1. часа у свечаној сали школе „Како изабрати занимање“.

15. и 16.04.2016. одржано је пробно тестирање ученика 8. разреда за завршни испит. 140 осмака је показало своје знање из математике, српског језика, историје, географије, биологије, физике и хемије. Упознали су се са процедуром и организацијом завршног испита и самопреиспитали које градиво треба да обнове и надограде своје знање како би њихов успех на завршном испиту био што бољи.

21.4.2016. у школској библиотеци одржани су завршни разговори са ученицима у оквиру такмичења Читалачка значка  Бранко Ћопић , 5. разред и Стеван Сремац, 7. разред.  Завршни разговори су протекли  у пријатној атмосфери са жиријем из Градске библиотеке ,, Свети Сава“ који  је уживао  у оном што ради. Сви ученице су својим излагањем задивиле жири и понеле титулу поштовани говорник, а традицију великог поштованог говорника Земуна је наставила ученица 5/4 Андреа Пајевић.

МАРТ

Од 2. до 4. марта Предузетнички тим ОШ „Бранко Радичевић“ посетио је Основну школу „Гоце Делчев“ из Скопља. У школи домаћина организована је приредба и промоција македонске традиционалне кухиње. Након размена искустава чланова предузетничких тимова две школе, посетили су цркву Св. Спаса у којој се налази гроб Гоце Делчева. Након краће шетње старим делом Скопља уприличена је посета Историјском музеју.

Наредног дана чланови предузетничких тимова презентовали су активности које су спроведене у протеклом период у оквиру имплементације предузетничког учења. Након презентација и размене искуства организована је посета Крушеву. Предузетнички тим ОШ „Бранко Радичевић“ посетио је меморијални центар посвећен најпознатијем македонском певачу Тошету Проевском. У пратњи локалног водича посетили смо споменик Илинден, познатији као и Македонијум, посвећен  револуционарима Илинданског устанка 1903. и борцима Народноослободилачке борбе Македоније у Другом светском рату.

10.03.2016. ОШ „Бошко Палковљевић Пинки“ је била домаћин овогодишњег ликовног сусрета батајничких школа у организацији Вршњачких тимова, психполаога и библиотекара. У већ познатој и пријатној атмосфери  ученици су се дружили уз сокиће и жељно исчекивали мишљење сртучног жирија о својим  радовима. Ходник школе личио је на креативну радионицу који је красило  60 најлерших цртежа ученика из све три школе у Батајници на тему другарства и љубави. Наша ученица  3/6 Анита Ђупђевић је насликала најлепши рад у млађој смени због чега је награђена дипломом и прибором за цртање. Дипломе су освојиле за своје ликовне радове и наше ученице: Теодора Настоски 3/3, Јована Еркић 4/6, Корана Аћимовић 4-2, Теодора Лончаревић 5/7, Настасија Гвоздић 8/4 и Катарина Ерцег 8/2.  Из школе домаћина прву диполому освојио је један првак Милош Суботић  и његова радост није  се могла прикрити.

10.03.2016. у нашој школи је одржано такмичење из математике „Мислиша“ у организацији наставника математике и учитеља. Ученици од 2. до 8. разреда су се кроз низ занимљивих задатака опробали у логичком начину мишљења.

15.03.2016. ученици 5. и 6. разреда, у пратњи наставника Славице Денић, Марте Илић и Драгославе Петровић, су присуствовали програму „Сајбер буквар“ У Центру Сава које је посвећено препознавању и откривању дигиталног насиља и опасностима  којима су ученици изложени на интернету.  Интересовање за ову манифестацију пробудили су најпопуларнији јутјубери у Србији који су наступали у програму.

17.03.2016. у свечаној сали школе одржана је хуманитарна приредба посвећена девојчици Ивани Ђорђевић у организацији Марте Илић и Драгане Рашић, наставника енглеског језика. Свој допринос за Ицин вид дали су наставници и родитељи ученика.

25.03.2016. Светски дан књиге је у нашој школи обележен хуманитарном акцијом сакупљања популарних књига и лектире за школе у српским енклавама на Косову и Метохији где је већина библиотека у суровим ратним дешавањима уништена.   Акцију  је подржала наша бивша наставница енглеског  језика Лада и апеловала  на  све школе у којима је радила.  Акцији су се одазвали многи ученици и њихови родитељи, а велики допринос је дала и наша библиотека.

25. марта 2016. у свечаној атмосфери и добром расположењу прославили смо Дан школе посвећен нашем великом песнику, по којем наша школа носи име, Бранку Радичевићу. У 14 часова у свечаној сали одржана је приредба поводом Дана школе. Сценарио за овогопдишњу приредбу осмислиле су наставнице српског језика Јелена Богдановић и Виолета Тошић. Мото приредбе је гласио ,,Слушај љубав како долази“. За уређење простора на тему љубави, као и сваке године, побринула се наставница ликовне културе Љубица Станковић.  Славље се наставило у трпезарији где је директорка Гордана захвалила присутнима на труду у реализацији програма, успеху на такмичењима, изласку новог броја часописа  „Бранко“ и свим резутатима које су наставници постигли у овој школској години.

31.03.2016. у свечаној сали одржан је рок концерт где су ученици, љубитељи ове врсте музике, уживали слушајући старе домаће хитове.

ФЕБРУАР

За време зимског распуста (од 1. до 15. фебруара) у школи је организован семинар «Фрактални цртеж» који је  реализовала психолог Весна Живановић са 30  наставника и дефектолога из школе «С. Јовановић Сирогојно». Одзив наставника је био велики због интересантног приступа личности кроз цртеж.

20.02.2016. наша школа је по први пут била домаћин општинског такмичења из страних језика. Ученици осмих разреда из тринаест земунских школа су показали своје знање из енглеског, руског, немачког, француског, италијанског и шпанског језика.

ЈАНУАР

27. јануара 2016. године,на Савин дан, у нашој школи одржана је и свечана Академија. У свечаној атмосфери свештеник Ален обавио је обред сечења славског колачау присуству кумаЗорана Ђорђевићакоји је предао кумство родитељу наших ученика Зукановић Наташе и Јоване. Ученици су, као и увек пажљиво припремљени и увежбани, држали пажњу гостију, наставника. Овогодишњи  програм су припремили вероучитељи Жељка Павловић и Ђорђе Остојић уз помоћ наставника.Директорка школе, Гордана Марчетић позвала је све госте на дружење које је  настављено у свечаној сали школе.

18.01.2016. ученици 8/2 са разредним старешином Анитом Петровић Богдановић су посетили Београдско драмско позориште где су одгледали комедију „Три класе и госпођа Нушић“ која представља Нушићев пословни и љубавни живот. Сплет баналних околности доводи га до љубави, оне истинске, као и до класе коју је толико прижељкивао. После представе ученици су се сусрели у фоајеу са бившим учеником наше школе Владимиром Ђурђевићем, писцем овог дела.

ДЕЦЕМБАР

02-04.12.2015. чланови Тима за предузетничко учење:  директорка и помоћник директора, наставник историје Александар Тодосијевић и наставница енглеског језика Марта Илић посетили су ОШ „Сутјеска“ у Подгорици где су разменили своја искуства предузетничког учења са члановима истог тима школе домаћина и тима из Скопља.

10.12.2015. у свечаној сали школе одржана је приредба и изведена представа на енглеском језику „Каретан Џон Пиплфокс“ за госте из Црне Горе који су узвратили посету нашој школи.На улазу у зграду госте су дочекали српским традиционалним гостопримством и послужили посебно украшеном погачом и посном трпезом ученици који похађају Веронауку са вероучитељицом Жељком. У малој сали одржан је Фестивал науке који је употпунио свечаност и показао да је у школи наука на месту број 1.

11.12.2014. ученици6. И 7. разреда су са наставницом историје Иваном Тошић посетили Галерију САНУ и учествовали у радионици посвећеној животу и делу нашег великог географа Јована Цвијића. Стручно вођени ученици су имали прилику да погледају Легат Јована Цвијића.

11.12.2014.седам чланица секције „Бранковим стопама“:Данијела Арчаба 8/3, Сара Лојовић 8/2, Марија Катић 6/4, Лена Богдановић 5/3, Ана Црномарковић 6/2, Анђела Антић 6/2, Јована Милошевић 6/4, захваљујући изузетном таленту за писаље, су постале чланови Књижевног клуба „Иво Андрић“ у Земуну. Чланске карте су им свечано уручене на књижевној вечери у Градској библиотеци „Свети Сава“.

12.12.2015. ученици наше школе су учествовали на6. драмском фестивалу  на енглеском језику основних и средњих школа„English Drama Lab“у Новом Саду где су извели представу „Капетан Џон Пиплфокс“ Душка Радовића на енглеском језику. Све похвале су упућене учесницима и њиховим наставницама енглеског језика Марти Илић и Драгани Рашић. Креације и костимографија наше директорке Гордане Марчетић и сценографија учитељице Мирјане Шеше су на овом фестивалу однеле треће место.

15.12.2015. одељење 3/2 уз велику подршку учитељице Љиљане Мијић је освојило прво место на општинском такмичењу Најраспеванија одељењска заједница и пласирало се на градско такмичење. Наши ученици су извели српску народну песму „Ој, Мораво“и „Туе,туе“, песму из Гане.

17.12.2015. традиционално је реализован нови литерарни сусрет у сарадњи три батајничке школе у ОШ ,,Светислав Голубовић Митраљета“, а овогодишња тема је ,,Школе су нам сложне кад се знање, љубав и другарство множе.“Свака школа представила се са 3 рада у млађој и три у старијој смени. Алекса Дмијовић, ученик одељења 5/7 је освоио прво место у старијој смени алегорично представљајући батајничке школе као три кошнице на сремској ливади, а у млађем узрасту треће место је заузела ученица 4/1 Ања Стојановић.

21.12.2015. наставник историје  Александар Тодосијевић је по трећи пут освоио прву награду на конкурсу-Дигитални час 2015/16.у категорији друштвених наука и спорта, овог пута за рад „Свет између демократије и тоталитаризма“.

24.12.2015. у свечаној сали школе је због великог интересовања поновљена представа Душка Радовића „ Капетан Џон Пиплфокс“на енглеском језику којој су присуствовали директори земунских школа, представници Општине Земун и локалне самоуправе, наставници енглеског језика из суседних школа, чланови Школског одбора и Савета родитеља.

28.12. у 12;00 у школи је боравила екипа РТС поводом награде наставника историје Александра Тодосијевића.

29.12.2015. сви ученици су имали прилику да присуствују Фестивалу науке и погледају занимљивости, презентације, огледе и макете из области математике, физике, хемије, биологије, географије,  историје и психологије које су креирали и приказали ученици старије смене уз помоћ својих предметних наставника.

29.12. у 18:00 одржана је новогодишња приредба и подела пакетића деци наставника.Приредбу су припремиле учитељице Лидија и Миланка, а у улози Деда Мраза одлично се снашла Катарина Чабрило 6/6. Представа се допала малој публици, али већи утисак су оставили пакетићи, па су журили да што пре завире у поклоне.  У исто време              поводом Новегодине ученици су  организовализимскибазар. Нанеколикосатиизложилисусве својекреације испредучионица. Међутим, у весељу, граји уз свирање на хармоници са кутијом за новчани допринос,најбољи пример како се стичу предузетничке вештине показало је  одељење 3/5 са учитељицом Весном. Пресрећни родитељи видевши своју децу у новим улогама радо су се хватали за новчанике.  Из зарађене суме малишани су од срца спремили поклон за Ицу, а да учење човечности, хуманости и доброчинству у школи није заборављено показала су ова добра деца.

НОВЕМБАР

Током месеца обележиће се календар здравља, посебно  борба против болести зависности- алкохолизам, наркоманија, пушење предавањима и разговором  на часовима одељењске заједнице.Са ученицима у старијој смени часове ће реализовати  стручни сарадник Славица Денић. На часовима Грађанског васпитања ученици су урадити паное са наставницом Мартом Илић.

10.11.2015. Ученици старије смене су са наставницом историје Иваном Тошић и наставницом географије Наташом Предојевић посетили Историјски музеј Србије у Београду. Том приликом су погледали изложбу посвећену нашем великом научнику Михајлу Пупину.

 

13.  – 15.11.2015. у школи је за наставнике и стручне сараднике Тим Психокод из Београда одржао стручно усавршавање. Тема семинара је била Умеће комуникације: „Како да говоримо и слушамо да би ученици хтели да нас чују и разговарају са нама“.

19.11.2015. наставници су поводом Дана просветних радника организовано посетити Позориштена Теразијама где су одгледали и одслушали култни мјузикл „Виктор, Викторија“ у режији Михаила Вукобратовића.

18.11.2015. у нашој школи у библиотеци гостовао је Књижевни клуб „Иво Андрић“. Циљ дружења је био сусрет 2 генерације- бака и унука и читање поезије једни другима, што је изузетно необично. Радове су читале наше ученице чланице секције Бранковим стопама: Лена Богдановић 5/3, Анђела Антић и Ана Црномарковић 6/2, Марија Катић и Јована Милошевић 6/4, Сара Лојовић 8/2 и Данијела Арчаба 8/3.

19.11.2015. поводом Светског  дана превенције злостављања деце  са ученицима  ће радионичарски радити  наставница грађанског васпитања Марта Илић.

20.11.2015. задовољство нам је било да угостимо „Весело позорје“ у свечаној сали школе. Глумци су презентовали наша три велика комедиографа Нушића, Сремца и Ћопића. Сам приступ представи је био необичан, а сама позоришна представа има едукативни, образовни, естетски, морални и уметнички садржај. Ученици старије смене су и сами учествовали у представи и упознали се са елементарним појмовима из позоришне уметности. Куриозитет саме представе је да се глумци шминкају, маскирају и облаче на сцени и тако демонстрирају позориште које се одиграва иза сцене, а коју гледалац не може да види.

ОКТОБАР

05.10.2015-09.10.2015. традиционално је у нашој школи обележена Дечија недеља, овогодишњи мото је гласио: ,, Подршка породици-најбоља је подршка деци.“ У играонице и дружионице у организацији Ученичког парламента и наставнице Данијеле Лукић Николић и Марте Илић укључен је велики број ученика.Дечја недеља је отворена у свечаној и ведрој атмосфери балетском представом ОШ „Лујо Давичо“ и песмама хора наше школе у међусмени.

Другог дана Дечје недеље у холу школе изложени су литерарни и ликовни радови ученика старије смене. Наставници српског језика и библиотекар су изабрали најлепше литерарне радове за које су ученице Данијела Арчаба 8/3, Марија Катић 6/4 и Сара Лојовић 8/2 награђене вредним књигама.

7. октобра је у старијој смени организовано сакупљање старе хартије и уређење радног простора. У организацији наставнице биологије Јелене Петровић организована је и хуманитарна акција сакупљања пластичних чепова под слоганом „Чеп за хендикеп“.

8. октобра је свака одељењска заједница поклонила по једну лепу књигу школској библиотеци.Последњи дан Дечје недеље је предвиђен за различита спортска надметања унутар и између одељења старије смене.

16.10.2015. у нашој школи је традиционално обележен Дан здраве хране конзумирањем јабука. Циљ обележавања овог дана је промоција здравих животних навика, здраве, разноврсне и правилне исхране и неговања здравља уопште.

Наша школа се одазвала хуманитарној акцији Министарства просвете и 16.10.2015. учествовала у хуманитарној акцији анимирања деце миграната у сали хотела „Бристол“. Ученици наше школе су организовали акцију прикупљања сколског прибора, едукативних средстава и играчака и на тај начин помогли овој угроженој деци.

16.10. 2015. ученици наше школе су посетили Конак кнегиње Љубице у пратњи наставнице историје Иване Тошић. Том приликом ученици су посетили изложбу посвећену немачком сликару Албрехту Диреру.

Дана 28. 10. 2015.  94 ученика и 14 наставника посетило је овогодишњи Међународни сајам књига и уживало у мирису свеже штампарске боје који може само да пружи књига. На рођендан библиотеке као и сваке године  купили смо нова издања дечје књижевности: ,, Слушај како ми лупа срце,“ 50 експеримената из хемије и  микросвета и понешто за наставнике ,, Оцењивање на основу портфолија“.

СЕПТЕМБАР

Првог септембра у 9:30 часова у дворишту школе чекало је преко 200 првака када је одјекнуо звонки глас и поздрав  раздраганим првацима и родитељима директорке Гордане и веселих  учитељица: Иване, Дубравке, Миње, Бобе, Душанке, Вере и Зоране. Слатки мафини, пчелице зујалице, јабучице, бубамарице само су нека од одељења која су се у својим новим улогама одазвала позиву својих учитељица. Прво школско звоно охрабрило их је у овом веома значајном животном тренутку и наговестило многе нове авантуре.

Од 29.09.2015 – 04.10.2015. је идеално михољско сунце за наставу у природи и екскурзије ученика старије  смене.  На наставу у природи, на релацији Батајница- Златибор- Батајница  , у организацији ТА ,, Ловћен“ отпутовали су ученици 4/1,4/4, 4/6  и  одељење 3/5и одсели у хотелу ,,Сунчани брег“.

Ученици  6. и 7.  разреда са својим одељењским старешинама ипомоћником директора Маријом Ђурић отпутовали су 28.09.2015. на дводневну екскурзију на релацији: Батајница- Пожаревац- Костолац- Ђердап- Кладово- Лепенски вир – Батајница,у организацији ТА „Via tours Petrović“. Кишни сертембарски дани нису утицали на леп провод ученика и незабораван одмор у хотелу „Лепенски Вир“.

На тродневну екскурзију од 29.09.2015 – 01.10.2015.  на релацији: Батајница- Ниш- Брзеће- Ђавоља варош- Копаоник – Копорин – Батајница отпутовали су ученици 8. разреда са одељењским старешинама и директоркомшколе Горданом  Марчетић, у организацији ТА  „Via tours Petrović“ и одсели у хотелу „Јуниор“. Последња заједничка екскурзија остаће заувек у памћењу наших осмака по незаборавном проводу и пењању до Небеских столица.