Летопис школске 2019/2020. године

СЕПТЕМБАР

2. септембра почела је нова школска година. Свечани пријем првака организован је у 16:00 часова. Најмлађи ученици наше школе су се први пут упознали са директорком школе и својим учитељицама: Светланом Бјелопавлић, Дубравком Мишчевић, Мирјаном Бабовић Килибардом, Слободанком Јајић Таталовић, Снежаном Васић, Вером Бабић и Снежаном ПаравињомШкрбић. Нови почетак за прваке је својим присуством уприличио и председник ГО Земун Дејан Матић. Ученицима су подељени ранчеви и школски прибор који је обезбедила ГО Земун, као и свеске које су поклон „Неопланте“. Прво школско звоно означило је веома значајан тренутак за сваког првака и наговестило пут у нове авантуре.

4.9.2019. године, средом у Бранку, одржан је општи родитељски састанак за ученике првог разреда „У школи је ђак првак“.  Родитељи најмлађих ученика наше школе су се упознали са важношћу школе за првака. Школа је место где се стичу нова знања и нова пријатељства и где се учи понашање у колективу, а није место којим деца треба да се плаше. Корисне савете су родитељима поделиле директорка и школски психолог који се  односе на стицање радних навика и плана режима радног дана за ученика.

У суботу 14.9.2019. године у нашој школи је, већ другу годину за редом, обележен Дан без аутомобилског дима. Ученици првог, другог и трећег разреда су се провозали својим малим превозним средствима: бицилклима, тротинетима и ролерима по полигону који је постављен на школском игралишту. Ученици су уживали у дружењу са својим вршњацима, директорком школе и својим учитељицама и тако промовисали здраве, еколошке начине превоза и указали да су деца равноправни учесници у саобраћају.

16.9.2019. године у сали за физичко васпитање, у сарадњи са Друштвом астронома Србије, постављен је мобилни планетаријум. Ученици од другог до осмог разреда имали су прилику да путују кроз свемир. Присуствовали су пројекцији звезданог неба, сазвежђа и небеских тела сунчевог система и разоткривали узроке смене дана и ноћи и годишњих доба. Посматрали су звезде падалице, сунчеве експлозије и црне рупе. Посетили су изложбу  модела свемирских летелица и вештачких сателита.

17.9.2019. године ученици драмске и литерарне секције у пратњи наставница српског језика Јелене Богдановић, Виолете Тошић и Аните Петровић Богдановић, у оквиру пројекта „Дани европске баштине“, прошетали су Земуном са својим вршњацима из других земунских школа. Организатори ове активности под називом „Трагом позоришног и културног живота у Земуну у 19. веку са Културнаутом“ су Градска општина Земун и културнаут, водитељ, Јована Мијатовић.Ученици су се окупили испред Опере и Театра „Мадленијанум“ и кренули у забавну културну авантуру по Земуну.

20.9.2019. године, у оквиру пројекта „Средом у Бранку“,студио „Beoars BS“ у свечаној сали школе је за наше најмлађе ученике извео позоришну представу „Поздрав првацима“.Ова весела представа за наше прваке није била бесплатна, за улазницу су деца доносила стари папир. На овај начин су и најмлађи допринели акцији „Рециклажни маратон“ која је овог септембра организована у нашој школи. У хуманитарне сврхе сви ученици сакупљају пластичне флаше, лименке и чепове, а ученици млађе смене су организовали и акцију прикупљања старе хартије.

26.9.2019, ове среде у Бранку, Активнаставника страних језика са ученицима обе сменеобележио јеЕвропски данјезика. Овим поводом је у школи одржан низ различитих креативних манифестација. Припремљена је приредба за родитеље и квиз знања за ученике 7. и 8. разреда из енглеског и руског језика. Гости су могли да се упознају са европским земљама кроз изложбу, као и културом и обичајима разних европских земаља кроз карактеристичну храну. Ученици су организовали и малу изложбу сувенира и продајни базар предмета које су сами направили. Циљ ових манифестација био је подстицање на учење страних језика. Улазница за приредбу је била стара хартија у оквиру акције „Рециклажни маратон“.

септембра 2019. године, у оквиру Дана европске баштине, наши ученици, чланови хора и оркестра, музички педагози Зорана Исаиловић и Милица Тишма, плесна група 4/7 са учитељицом Весном Даничић, наставник информатике Душан Стојиљковић и директорка школе Љиљана Мијић организованим превозом посетили су Дечју пијацу коју је организовала Градска општина Земун. Поред наступа хора и оркестара на Дечјој пијаци приказани су и радови ученика четвртог разреда од рециклажног материјала које су наши ученици направили на часовима секције и креативним радионицама заједно са својим учитељицама Лидијом Буловић, Анитом Буром и Славицом Стегић. Наши ученици су о креативној припреми ове изложбе дали изјаву за ТВ „Студио Б“.

OКТОБАР

1.10.2019. поводом обележавања Међународног дана старијих особа, у сарадњи са локалном заједницом, наши ученици, чланови хора и оркестра, плесна група одељења 4/7, чланови драмске и рецитаторске секције посетили су Дом за стара лица „Златна нега“ у Старим Бановцима. У сусрету две генерације млађи су старијима однели послужење и приредили културно-уметнички програм, заједно са својим наставницима Зораном Исаиловић, Данијелом Младеновић, Весном Даничић, Милицом Ћалић, Виолетом Тошић и Весном Раковић. Организатори ове активности, која има мото „није тешко бити фин“, су директорка школе Љиљана Мијић и наставница енглеског језика Драгана Илић.

2. октобра 2019. године у оквиру пројекта „Покренимо нашу децу“ у нашој школи је реализована активност „Вежбајмо заједно“. За време великог одмора сви запослени и сви ученици изашли су у школско двориште спортски обучени и вежбали заједно уз асистенцију наставника физичког васпитања и учитеља.

У оквиру пројекта „Средом у Бранку“ 2. септембра 2019. године у нашој школи је гостовао балетски студио „Степ“. Кроз плес духа и тела младе балерине су нас позвале да упознамо њихов свет. Велики број наших ученика је показао интересовање за ову културну манифестацију, а као улазнице ученици су доносили стару хартију како би потпомогли акцију „Рециклажни маратон“ која траје у нашој школи.

Од 7. до 13. септембра у нашој школи је обележена Дечја недеља под овогодишњим слоганом „Да право свако – дете ужива лако“.

У понедељак, 7.10.2019. године организована је хуманитарна акција „Чеп за хендикеп“, у оквиру које су ученици сакупљати стару хартију, лименке и чепове. Традиционално је свака одељењска заједница поклонила по једу књигу школској библиотеци. Ученици млађе смене су трчали крос у природи и подржали пројекат „Покренимо нашу децу“.

7. октобра 2019. године три ученице 5/5 одељења присуствовале су у свечаној сали Библиотеке града Београда додели награда и признања „Доситејево перо“ ауторима књига које је дечји жири прогласио за најбоље намењене деци, а објављене у 2018. години. Дечји жири састављен од 210 ђака из 14 београдских школа бирао је најбољу између 37 књига. Ученице Ања Вујичић, Јана Кашић и Милица Сибиновић су добиле најновија издања дечјих књига и захвалницу на уложеном труду и оцењивању књига као чланови највећег дечјег жирија у такмичењу Награда дечје критике.

Наредног дана, 8.10.2019. године свака одељењска заједница млађе смене је трчала одељењски крос. Истог дана организована је и хуманитарна сакупљачка акција „Деца – деци“ за ученике ОШ „Сава Јовановић Сирогојно“ којој се одазвао велики број ученика млађе смене, а прикупљена су и значајна средства школски прибор, слаткиши…

У среду, 9.10.2019. године реализовани су литерарни и ликовни конкурс на тему „Да право свако – дете ужива лако“. Наставници техничког образовања организовали су бициклистички полигон. Реализована је и активност „Ми и медији – моје право на изражавање“ у организацији ученичког парламента.

Четвртак, 10.10.2019. године је дан резервисан за Националну он-лајн интернет кампању „Имам право да…“ У циљу промоције дечјих права и тридесетогодишњице Конвенције о правима детета УН, придружили смо се иницијативи Пријатеља деце Србије. Путем различитих креативних форми (фотографија, видео снимака, цртежа, илустрација…), које су постављали на друштвене мреже,  деца су изразила своје мишљење о правима детета.

Истог дана учитељице су са својим ученицима организовале креативне и разноврсне штафетне игре.

Последњег дана дечје недеље, 11.10.2019. године, одржана је свечана приредба поводом пријема првака у Дечији савез. „Ниси више тако мали, порастао си, част ти свака. Сви смо једва дочекали тебе као правог ђака“.

7. октобра 2019. године у организацији Еко тима, на челу са Снежаном Паравињом Шкрбић и наставника биологије у школи је одржан сајам екологије „Зелени фестивал“, јединствен програм за децу, посвећен очувању и заштити животне средине и развијању здравих навика исхране и стилова живота. Гости фестивала су били ученици и наставници све три батајничке школе , Друштво пријатеља Батајнице, зубар, нутрициониста и представници KIDHUB-а. Промовисана је здрава храна, нарочито воће и поврће. Одржана је радионица на тему биодиверзитета –  различитости у животној средини. Разноврсно организован програм обухватио је и значај птица у животној средини и њиховој угрожености и заштити. Ученици из све три батајничке школе читали су своје литерарне радове на тему „За лепши и чистији град“ и „Заштитимо птице у граду“.

17.10.2019. године под покровитељством Градске општине Земун, а у организацији Омладинског спортског савеза, на градском стадиону одржано је општинско првенство земунских основаца у атлетици у оквиру пројекта „Школски спорт“. Ученици 3. и 4. разреда наше школе су окушали своје способности у трчању на 60 метара, скоку у даљ и бацању вортекса и за сваку дисциплину су донели медаљу нашој школи. Одличне резултате наши ученици су постигли и у дисциплини спринт на 30 метара, под називом „Брзином до звезда“ и пласирали се на даље такмичење.

18.10.2019. године у школи су одржане две радио емисије припремљене по инструкцији Министарства просвете, науке и технолошког развоја поводом годишњице ослобођења града Београда, 20. октобра. У млађој смени емисију је реализовала библиотекарка Снежана Крњаја, а у старијој смени Ученички парламент на челу са наставницом руског језика Александром Марковић.

22.10.2019. године, ове среде у Бранку, одржан је математички квиз „Стоји у част“ који учитељице традиционално организују сваке године на помен нашој драгој ранопреминулој учитељици Стојанки Бури. Најбољи такмичари награђени су корисним књигама из школске лектире.

3. октобра 2019. године 50 ученика наше школе и 6 наставника су посетили 64. Међународни сајам књига у Београду. Овогодишњу посету сајма ученици су искористили за куповину књига које ће свака одељењска заједница поклонити школској библиотеци. Средствима школе обогаћен је библиотечки фонд са новим књигама школске лектире. Љубитељи књиге понели су лепе утиске са посете.

29.10.2019. године, у оквиру пројекта „Средом у Бранку“ организована је журка за ученике 5. и 6. разреда. Дружење вршњака је протекло у веселој и забавној атмосфери. Још једном су деца подржала акцију „Рециклажни маратон“ доносећи стари папир, лименке и чепове за цену улазнице.

 Новембар

1.новембра 2019. године у организацији библиотекара Снежане Крњаје и Мирјане Облаковић, у обе смене, одржана је по једна радио емисија поводом ослобођења Београда 1. новембра 1918. године по препоруци Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

5.11.2019. године у свечаној сали школе угостили смо песника Мирослава Кокошара. Ученици млађе смене су имали прилику да се упознају са песмама нашег савременог песника који је лично рецитовао своје најлепше стихове намењене деци. Једноставним, сажетим, духовитим и крајње искреним стиховима песник је освојио срца мале публике. Потпуно се поистоветио са својим слушаоцима. Сам песник је изјавио да у приступу писања песама највише размишља о детету. „Размишљам о томе да је дете у равни са мном, да га не потцењујем, да га уважавам, волим, поштујем и што је врло важно да му не попујем, не делим никакве савете, већ да се дете игра са мном, односно ја са њим, јер ја сам у души дете. И гледам да свака моја песма на крају има поенту која се зове смех“, рекао је Кокошар.

Од 30.10. до 6.11.2019. године ученицима је приказана презентација у оквиру пројекта Енергетска ефикасност у Еко-школама у сарадњи и уз подршку Јавног предузећа „Електропривреда Србије“, а на иницијативу директора школе Љиљане Мијић. Након презентација ученици су 14.11.2019. године, у оквиру пројекта „Средом у Бранку“, успешно решавали квиз о могућностима позитивног утицаја на животну средину уз коришћење обновљених извора енергије како бисмо били енергетски ефикаснији.

10.11.2019. године Гимнастички и фитнес клуб „Каспер“ из Батајнице организовао је хуманитарно такмичење под називом Каспер у мисији  „Децу гледајте, децу дарујте“ у фитнес гимнастици у циљу прикупљања средстава за децу оболелу од рака.

14.11.2019. године, средом у Бранку,  Еко тим је организовао акцију „Рециклажом до здраве планете“ у оквиру пројекта „Рециклажни маратон“. Ученици су са својим учитељима и одељењским старешинама прикупљали рециклажни материјал: чепове, лименке и стару хартију.

20.11.2019. године за ученике је организована креативна радионица поводом обележавања Међународног дана детета. Обавеза свих одраслих, а и институција, јесте да од Србије направимо најбоље место за одрастање деце.

У периоду од 18. до 22. новембра 2019. године, поводом обележавања Међународног дана борбе против насиља над децом инспектори МУП-а су у нашој школи одржали предавања у свим одељењима од 5. до 8. разреда. Инспектор је сликовито дочарао како наизглед безазлена свађа и гурање могу да прерасту у прави физички обрачун чије су последице понекад доживотне.

1. новембра 2019. године ученици наше школе су позвани у читаоницу градске библиотеке на свечану доделу награда поводом Ђачких песничких сусретања. На општинском такмичењу за основне школе ученица 3/1 Тамара Болић је освојила прву награду за песму „Јесен у мом дворишту“, а у категорији ученика старије смене ученик 7/4 Илија Мариновић је добитник друге награде за песму „Пажљиво слушајте!“ Песме је жирирала наша списатељица Савка Петровић Грујичић. Ђачка песничка сусретања су традиционални програм који Пријатељи деце Земуна реализују у сарадњи са Библиотеком „Свети Сава“ са циљем да се кроз интеракцију деце песника и афирмисаних писаца код деце и младих развија љубав према поезији и писаној речи уопште. Награђени ученици ће наступати и на Песничким сусретањима деце и младих Београда, а њихове песме биће објављене у Збирци награђених песама са Општинских сусрета деце и младих основних и средњих школа Београда.

Од 12. до 29.11.2019. године су учитељице приказивале ученицима млађе смене презентације и реализовале радионице о рециклажи лименки у оквиру пројекта „Свака лименка се рачуна“. Ученици су сазнали да се свака алуминијска лименка може рециклирати небројено пута и да се њиховом рециклажом штеде природни ресурси и смањује количина примарног отпада.

26.11.2019. године у пратњи наставника биологије, у сарадњи са Хемијско-технолошко прехрамбеном школом ученици наше школе су посетили  Пети еко фестивал – ДКЦБ. Том приликом ученици су могли да се упознају са образовним профилима ове школе и да посматрају занимљиве хемијске огледе.

Децембар

3.децембра 2019. године, поводом обележавања 800 година самосталности Српске цркве, три екипе наших ученика „Будимо људи“, „Бранкови таленти 2“ и „Немањићка круна“ учествовале су у међународном онлајн квизу „Немањићи“. У исто време за рачунарима су седели и њихови вршњаци из свих осталих школа у земљи и српских школа у дијаспори и одговарали на питања везана за период владавине династије Немањића. Ученици су показали велико интересовање за националну прошлост. Екипа ученика Бранкови таленти 2, Ирина Ђуровић, Милица Папић и Марко Мартиновић су заузели девету позицију на ранг листи и пласирали се у други круг такмичења.

4.12.2019. године, у оквиру пројекта „Средом у Бранку“ реализован је едукативни програм за ученике 5. разреда „Дани еколошког филма“ кроз кратке презентације, у организацији ГО Земун у циљу подизања еколошке свести код ученика.

5.12.2019. у пратњи наставника природних наука ученици наше школе су посетили Тринаести међународни сајма науке у Београду под слоганом „Разоткривање“. Сврха овогодишњег фестивала је била да на нов, занимљив, интерактиван начин представи, објасни и промовише науку и научне феномене. У директном контакту са научницима ученици су испробали различите научне експерименте, учествовали су у тематским радионицама и интерактивним приказима научних занимљивости.

6.12.2019. године наши ученици су, захваљујући наставницама биологије, учествовали у шестој сезони „Еко квиза“ – „Прљаво или чисто, није исто“ у просторијама дирекције ЈКП „Градска чистоћа“, организованог у циљу подизања нивоа свести основаца о значају животне средине и нивоа информисаности о рециклажи и екологији. Ученици наше школе су показали велико знање из ове области и пласирали се на даље такмичење.

6.децембра 2019. године на школској позорници, у свечаној сали одиграна је хуманитарна позоришна представа у оквиру пројекта „Средом у Бранку“, у реализацији чланова удружења „Живимо заједно“ које помаже деци и одраслима са сметњама у развоју. Ученици су имали прилику да погледају комедију Бранислава Нушића „Свет“ у оквиру пројекта „Заједно кроз уметност“ и да дају свој допринос хуманитарној акцији, јер на тај начин помажемо особама којима је помоћ неопходна. Интересантно је да су глумци били сами корисници удружења. Да хуманост још увек постоји показао је велики одазив наших ученика.

13.12.2019. године ученици 4/1 са учитељицом Слободанком Јајић Таталовић и представницима осталих одељења првог разреда су посетили Ушће Coca-cola чаробни град. Сам улазак у Ушће обећавао је леп провод. Као у бајци, ученике су Пепељуге одвеле на забавне активности: едукативно-забавни програм, интерактивне садржаје, плес са Деда Мразовима, новогодишње еколошко предавање, прављење пахуљица и новогодишњег накита и сликање.

13.12.2019. године ученици наше школе, у пратњи наставника техничког образовања, информатике, физике и биологије, су посетили други „Пупин еду фестивал“ под покровитељством Британског савета и Министарства просвете, науке и технолошког развоја. У оквиру фестивала љубитељи информатике и физике су имали прилику да присуствују занимљивим радионицама на којима се помоћу робота учило програмирање, училе се законитости из света физике и играо шах.

16.12.2019. године у школи је одржана радионица „Хероји су међу нама“, у оквиру образовног пројекта „Arc ot Taste стиже у школу“ који је организован у оквиру пројекта  „Food is culture“. Радионица се одвијала кроз четири поглавља, а свако поглавље је имало кључну тему која се ослањала на претходну. Основни циљ овог пројекта јесте да се идентификује локална намирница којој прети „изумирање. Радионице кроз занимљиву причу су организовале учитељице Миланка Чабрило, Дивна Атлагић, Гордана Гаврић, Лидија Буловић и Славица Стегић са ученицима трећег и четвртог разреда.

17.12.2019. године „Среда у Бранку“ је посвећена Владици Николају Велимировићу. Огледни час у његову част одржале су учитељице 3. разреда заједно са наставницом историје Иваном Тошић и вероучитељком Жељком Павловић. Присутни су могли да чују и виде занимљиве детаље из владикиног живота и дела.

20.12.2019. године је завршена хуманитарна акција прикупљања новогодишњих пакетића за децу без родитеља „Један пакетић, пуно љубави“ у сарадњи са организацијом Црвеног крста. Опет се показала хуманост на делу, великим одазивом на ову акцију. Наши ученици су доносили: слаткише, грицкалице, школски прибор, играчке и гардеробу. У дечје установе послато је око 100 новогодишњих пакетића.

23.12.2019. године Ова „Среда у Бранку“ је посвећена најрадоснијим зимским празницима Новој години и Божићу. Учитељице Весна Даничић и Милица Видановић са ученицима 4/6 и 4/7 су за ученике млађе смене и њихове родитеље реализовале Новогодишњу приредбу. Гледаоци су уживали уз занимљиву представу, игру и песму.

24.12.2019. године екипа ученика Бранкови таленти 2 учествовала је у другом кругу онлајн такмичења из националне историје „Немањићи“.

Од 24. до 26. јануара 2019. године ученици млађе смене, заједно са својим учитељицама, су организовали Новогодишњи базар, поводом предстојећих најрадоснијих празника. На тезгама се нашло све оно што су деца направила и припремила да покажу. Као и на сваком вашару, било је много изненађења. Дечја машта и креативност су надмашили очекивања родитеља и осталих посетилаца базара. У веселој атмосфери ученици су започели прославу Нове године и најрадоснијег хришћанског празника Божића.

6.децембра 2019. године, Средом у Бранку, у свечаној сали, у организацији учитељица Весне Даничић и Милице Видановић одржана је Новогодишња приредба за децу запослених у школи. Као и сваке године децу је поздравио Деда Мраз, у чијој улози се одлично снашао наставник физичког васпитања Стеван Месаровић. Малишани су се смејали Деда Мразовим шалама и сликали се са њим, али су се највише обрадовали новогодишњим поклонима које је за њих припремила ОШ „Бранко Радичевић“.

27.12.2019. године, последњег школског дана на крају календарске године, уочи Нове године, ученици млађе смене су у разноврсним, креативним костимима дошли у свечану салу на маскембал. Дечја машта је завладала школском позорницом. Заједно су играли и певали принцезе и гусари, вештице и виле, омиљени јунаци цртаних и играних филмова. Пуни лепих утисака ученици су започели новогодишњи распуст.

Јануар 

И у новој години традиционално смо наставили са Пројектом „Средом у Бранку“. 15.1.2020. године, гост, предавач на тему «Навијај спортски и буди толерантан» је била Бранислава Гаруновић из Школе за ученике оштећеног вида „Вељко Рамадановић“ у Земуну. Толеранција је прихватање и уважавање богатства различитости, код ученика треба развијати однос емпатије, отворености, комуникације и слободе мишљења. Физичка активност је, поред љубави, храна за мозак детета. Децу са сметњама у развоју треба разумети и пружити им подршку јер је толеранција хармонија у различитостима. Слушаоци и учесници у дискусији овог корисног предавања били су директор школе Љиљана Мијић, специјални педагог Славица Денић, наставници физичког васпитања и родитељи ученика млађе смене.

2.јануара 2020. године у оквиру пројекта „Средом у Бранку“ одржан је још један књижевни сусрет. Наша школа је угостила нашу суграђанку, дечију песникињу Душицу Риђошић. Ученици млађе смене су заједно са директорком школе Љиљаном Мијић на школску позорницу песмом позвали гошћу, а она их је кроз своје песме повела на занимљив пут око света. На креативан начин песникиња је укључила наше мале ученике у програм. Деца су завршавала стихове песама и глумила различите животиње уз помоћ маски које је песникиња за њих припремила. Песникиња је школској библиотеци поклонила своје две збирке песама како би ученици наставили своје занимљиво путовање.

27.1.2020. године традиционално смо прославили школску славу уз обред сечења славског колача и приредбу. Прошлогодишњи кум школске славе, вероучитељ  Милан Шево, је кумство предао вероучитељки Драгани Кончаревић. Светосавска приредба за ученике је одржана у петак 24. јануара са почетком у 13:00 часова у свечаној сали школе, а Светосавска академија 27. јануара са почетком у 12:00 часова у организацији вероучитеља Жељке Павловић и Милана Шеве. Свечану академију је отворила директор школе Љиљана Мијић пригодним говором. Допринос богатом и разноврсном програму су донели и учитељи, наставници музичке културе и српског језика, а декорацију простора су осмислили наставници ликовне културе. Својим присуством су свечаности допринели и пензионери наше школе и представници локалне самоуправе. Наставници и ученици, који су се потрудили око приредбе, награђени су пригодним поклоном.

29.1.2020. године „Среду у Бранку“ обележила је игранка ученика 7. и 8. разреда.  Одабрани DJ-а је пуштатао одабране песме сваког одељења по списку који су ученици сатавили у складу са својим жељама и интересовањима. Заједничко дружење је представљало право задовољство свих ученика и њихових одељенских старешина. На игранку су позвани и представници Ученичког парламента ОШ „Бошко Палковљевић Пинки“ и ОШ „Светислав Голубовић Митраљета“.