Kако да разговарам о корона вирусу са децом?

У последње време сведоци смо бројних дешавања везано за пандемију вируса CОVID19. Вести које слушамо о вирусу, мере које су предузете у држави и целокупна атмосфера није пријатна ни за кога и лако се осетимо преплављеним свим оним што тренутно чујемо и читамо. Највећи притисак тренутно је на одраслим особама, средњих година, од којих већина поред тога што брине о себи и свом здрављу, у највећем броју случајева брине и о својој деци, али и о својим родитељима који су највише погођени овим вирусом.

илустрација

Kада говоримо о деци, деца било ког узраста генерално нису ризична група за тешке манифестације корона вируса, али далеко од тога да их ова ситуација не дотиче и да не знају шта се дешава. Веома важно је упамтити да се деца у оваквим ситуацијама угледају на одрасле у потрази за одговарајућим начином реаговања у стресним ситуацијима. Она су јако осетљива на емоционално стање родитеља, и због тога, чак иако на когнитивном нивоу нису у могућности да схвате и разумеју ситуацију, емоционално стање родитеља је нешто што ће дете веома лако схватити, приметити и осетитити. Дакле, уколико сте забринути, уплашени, несигурни… – дете ће то осетити. Kад се то деси, код детета такође расте уплашеност, несигурност и анксиозност, те је због тога јако битно да им кажете шта се дешава, да отворено разговарате са њима о тешким темама – у тренутној ситуацији о корона вирусу. Управо ће пружање адекватних информација и објашњења, прилагођених узрасту детета њему помоћи да се избори са својим страховима и анксиозношћу.

Вероватно се питате, зашто да их “оптерећујемо” тиме?

Ма колико желели да децу заштите од “тешких” тема, лоших вести и напорних разговора, уколико је нешто јако непријатно, у великој мери присутно у свакодневном разговору, животу или медијима, или сте ви узнемирени, будите сигурни да је дете већ оптерећено тиме. Такође, у овој ситуацији у којој се налазимо, деца не иду у школу, те им је сигурно јасно да се нешто дешава и имају гомилу питања о томе. Због тога је задатак родитеља да деци пруже довољно информација, као и да их науче да причају о тешким стварима и да их науче да је то у реду иако често није пријатно.

У наставку текста се налазе неке смернице о томе на који начин да разговарате са децом, а комплетан текст можете преузети путем линка: Kако да разговарам о корона вирусу са децом

Катарина Младеновић, психолог