Хуманост на делу кроз песму и дружење

У жељи да истрајемо у овој лепој замисли и ове среде, 21.2.2018,смо се окупили ради дружења и наставка хуманитарне акције, као помоћ и подршка лечењу наставнице Данијеле.

Гост изненађења, био је господин Никола Арнаут, председник МЗ Батајница. Директорка Љиљана Мијић нам је помогла при изради питања за интервју, а чланови новинарске секције Анастасија Милинковић 3/4 и Милена Калинић 4/6 разговарале су са њим о актуелним темама, везаним за школски и културни живот наше школе и места.

ГОСТ ИЗНЕНАЂЕЊА

Председник МЗ Батајница Никола Арнаут

  1. Познато је да се за наше место борите искрено за права Батајничана и за унапређење живота у Батајници. Шта је то ново наше место добило?

Пре две недеље у Батајници је отворен Дом пензионера, други клуб у земунској општини, а укупно их има 28 у целом Београду, тако да имамо привилегију. А шта смо добили? Ево, тренутно се 32 улице асфалтирају у Батајници. Почело је  22. децембра, планирамо да ће до10. Марта бити 40 улица асфалтирано, а укупно, за време мог мандата од 8,5 год. негде око 74 улице су пресвучене асфалтом.

 

  1. У септембру сте посетили нашу школу. Шта сте се договорили са директорком Љиљаном Мијић?

Разговарали смо да би била потребна адаптација крова који прокишњава, као и нови асфалт испред улаза где деца стоје пре почетка наставе.Све сам пренео у Општини Земун, председнику Дејану Матићу. Докле је стигло, немам повратну информацију, али знам да Општина Земун прилично брине о све три школе у Батајници. Верујте ми, месна заједница је немоћна што се тога тиче, немамо никакав жиро рачун, ми смо на бази једног сервиса, шта нам грађани кажу, ми проследимо Општини Земун, надлежним институцијама у граду па онда они реагују.

 

  1. Хоће ли локална власт подржати иницијативу КУД Батајница и наше школе да нам ГО Земун помогне у изградњи амфитеатра- летње позорнице која је неопходна у реализацији културне манифестације „Батајничко културно лето“ ? Како?

Пре четири године иницијатива је потекла од ваше бивше директорке школе  и господина Мирка из КУД „Батајница“.Чак је и пројекат урађен, међутим стало је. Прошле године сам активирао тај пројекат и добио обећања, али не смем да вам кажем да ли ће се то урадити или неће. То кошта много и много тражи.

 

  1. Које сте пројекте упланирали за ову годину? Имате ли пројекат за збрињавање паса луталица?

За ову годину планирано је да се уради Културни центар у Батајници, одмах поред основне школе „Пинки“.  Центар ће бити на 400 квадрата са 250 столица. Други велики пројекат је отварање новог гробља које се ради и биће завршено. Ради се идејни пројекат за нову амбуланту на месту старе.

А што се тиче паса луталица имамо доста проблема, међутим имамо добру сарадњу са центром који збрињава псе луталице. На сваки наш позив су  долазили, у просеку дођу три до четири пута месечно. Проблем је што када ухвате пса који је чак и агресиван, ако је чипован одведу га на друго место и пусте. Дешавало се и да уједу дете. Велики проблем је и што се ти пси нахране, а онда редовно долазе. Деца воле животиње и бацају им део своје ужине, па се пас одомаћи. Неки се плаше, и онда настаје проблем.

 

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Ветар у леђа нашој Данијели

После интервјуа пред препуном салом, наши наставници и учитељи, домар школе и помоћно особље показали су свој таленат.

Подсетили смо се да и у најтежим тренуцима песма и игра помажу. Ведар дух даје ветар у леђа, да се боримо са осмехом на лицу. То нам је посебно показала наша Јаца која се храбро бори са својом болешћу, а дошла је да пева за Данијелу, и каже са сузама у очима: „Тешко ми је, али хоћу и желим, морам, певаћу за нашу Данијелу.“ Позиву се одазвала и наставница математике Светлана Тасић, која више не ради код нас, песмом „Жубор вода жуборила“. Све колеге, као и увек, су учествовали у хуманитарној акцији, али многи нису могли да певају и открили су нам и зашто: „Желим, али не могу, кнедла ми стоји у грлу као нека кочница, не могу да пустим глас.“

Низале су се познате мелодије. Уживали су сви. Прво је запевала наша директорка, Љиљана Мијић, народну изворну песму „Уснила је дубок санак“ или познатија као „Еј, драги, драги, божурове сади“ и увела нас песмом у оно шта нас очекује. Подсетили смо се познатих песама и извођача као што су Тајчи, Џон Ленон, Снежана Ђуришић, Ван Гог, Ејми Вајнхаус, Здравко Чолић, Зана Нимани, певало се на српском, енглеском, руском… Наше храбре колеге на бини, као прави професионалци заменили су оловке, дневнике, свакодневне реквизите микрофоном уз велику подршку колега и публике која их је поздравила громогласним аплаузом, певала са њима, играла.

Да наставници пажљиво слушају децу, прате шта воле и раде осим учења, и које су им жеље, показале су учитељица Јелена Миковић и наставница енглеског Марта Илић и отпевале „Shape of You“ иако није била у програму. Чим су се зачули први тактови, ученици су се подигли на ноге и заједно певали.

Ана Матић

Слободанка Јаић-Таталовић

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.