Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату

У знак сећања на пробој преосталих преживелих логораша из логора Јасеновац, 22. априла 1945, тај дан се у Републици Србији обележава као Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату.

У периоду од 22. до 25. априла 2019. године у ОШ „Бранко Радичевић“ у Батајници реализована је пројектна недеља обележавања Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату. Постављена је изложба Неке речи о Холокаусту у Србији коју су ученици наше школе, као и гости могли да посете током пројектне недеље. Том приликом уприличени су и тематски часови посвећени Холокаусту и геноциду на простору немачке окупационе зоне у Србији током Другом светског рата намењени ученицима старијих разреда.

Изложба Неке речи о Холокаусту у Србији је развијена са циљем да у кратким цртама, кроз низ од 18 тачака укаже на неке од најважнијих елемената и догађаја везаних за историју Холокауста у окупираној Србији, као и за културу сећања у Србији данас. Уз кратке информативне текстове и цитате, у оквиру представљеног материјала су и оригинални графички елементи, мапа Србије након окупације и поделе њених територија, инфографика – хронолошки преглед историје логора на Сајмишту, историјске фотографије и документи итд.

Наставник историје Александар Тодосијевић, педагошки саветник