,,Arc of Тaste стиже у школу“

IMG_20191212_181417

Образовни пројекат „Arc of Taste стиже у школу“  је организован у оквиру пројекта „Food is culture“ од стране програма Креативна Европа у оквиру Европске године културне баштине. Овај пројекат створен је да би означио постојање одређених прехрамбених намирница, упозорио на њихов ризик од нестанка и апеловао на све да ураде свој део како би их заштитили набавком, куповином, конзумирањем и промоцијом, помажући тако узгајивачима и подстичући на њихову репродукцију. Основни циљ овог пројекта јесте да се идентификује локална намирница којој прети „изумирање“.

Наша школа је са задовољством узела учешће у овом пројекту. У школи је одржана радионица „Хероји су међу нама“ којa се одвијала кроз четири поглавља. Свако од поглавља имало је кључну тему која се ослањала на претходну, а основа свега је била прича „Хероји су међу нама“. Прича се одвија у Долини Арк, месту где су све биљке и животиње различите, али се јавља опасност да се све утопи у Велико Сивило које га напада. Приповедач приче, Мајка Пуж, прати два главна лика, Аниту и Етореа, на путу да спасу долину. Током путовања деца и остали ликови откривају елементе који доприносе различитости односно диверзитету: околина, култура и укус. Вођени мудром Мајком Пуж и користећи своју радозналост успевају да спасе Долину.

IMG_20191127_131457

У оквиру првог поглавља одржана је радионица на тему биодиверзитета, на којој су се деца упознала са појмом и значењем саме речи, али и на занимљив и практичан начин упознали са разним врстама зелене салате и њиховим карактеристикама као пример намирнице која мора да се сачува од изумирања. Друго поглавље које је носило назив „Дани великог сивила, окружење, чиста храна“ имало је за задатак да децу упозна са пореклом и начином транспорта и добављања разних намирница које свакодневно користимо. Уз помоћ занимљивог материјала деца су се окушала у „транспорту“ хране и закључила какав пут пређе одређена намирница док дође до наше земље и да ли таква може да буде „чиста храна“. Трећи део радионице био је резервисан за „Село традиционаног знања – култура“ који нас је упознао са „херојима хране“. Деца су се уз занимљиву игру откривања упознала са разним занимањима људи који се баве производњом одређених намирница. Четврти сусрет иако је био последњни није био ништа мање занимљив. „Угриз јабуке- укус“ тема је четвртог поглаља ове радионице. Деца у испробала више врста јабука и поред освежења и добре забаве стекли нова знања која ће моћи да примена у свом окружењу, и баш као и Анита и Еторео спасити „своју долину“.

IMG_20191212_182042

Завршни задатак био је да пронађемо намирнице из нашег окружења које желимо да сачувамо те да сакупимо рецепте старих традиционалних јела којима прети изумирање. У том задатку посебно су нам помогле наше маме и баке које су са задовољством поделиле рецепте које данас ретко срећемо. Издвајањем једне намирнице и попуњавањем каталога узели смо учешће у мултиледијалној изложби рецепата која ће бити представљена у неколико европских градова.

Учешће у овој радионици узела су деца трећег и четвртог разреда наше школе, као и учитељице: Миланка Чабрило, Дивна Атлагић, Гордана Гаврић, Лидија Буловић  и Славица Стегић.

Учитељица Гордана Гаврић